Országgyűlés

Országgyűlés előtt a költségvetésmódosítás és az adómentes minimálbérről szóló javaslat is

blank
blank

H I R D E T É S

A költségvetésről szóló törvényjavaslat biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli – közölte a Pénzügyminisztérium. Az Országgyűlés előtt van az MSZP adómentes minimálbérről és az alacsony fizetések adójának csökkentéséről szóló törvényjavaslata is.

A Költségvetési Tanács (KT) csütörtökön nyilvánosságra hozott egyetértő véleményének birtokában a kormány kedden nyújtotta be a 2021-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A gazdaság újraindítását és a járvány elleni védekezést szolgáló intézkedések nyomán a hiánycél 7,5 százalékra módosul – ismerteti a PM. Az új hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Az egészségügy további fejlesztése, a családok támogatása és a gazdaság újraindítását segítő adókönnyítések mellett a költségvetés módosítása az önkormányzatoknak is többletforrást jelent. Az eredetileg elfogadott 865 milliárd forinthoz képest 908 milliárd forint költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzatok idén.

A most benyújtott törvényjavaslatot még a tavaszi időszakban elfogadhatja az Országgyűlés – közölte a PM.

Benyújtotta az MSZP az Országgyűlésnek az adómentes minimálbérről és az alacsony fizetések adójának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot kedden – közölte az ellenzéki párt elnökhelyettese.

Komjáthi Imre kitért arra, hogy a magyar minimálbér uniós szinten a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb. A magyar minimálbérből több különböző adót is levonnak, több mint 30 százalékos mértékben – tette hozzá.

Ismertette javaslatukat: a minimálbér után a 15 százalékos személyijövedelem-adóval megegyező adójóváírás járna. Az adójóváírás a magasabb jövedelmeknél sávosan csökkenne a mediánbér összegéig, ami most bruttó 321 ezer forint – részletezte.

Az elnökhelyettes szerint 2,3 millió ember, a munkavállalók fele biztosan jobban járna javaslatukkal.

Forrás: MTI

#minimalber #ado #orszaggyules #koltsegvetes

H I R D E T É S