blank

Országos tisztifőorvos: az oltásnál továbbra is előnyt élveznek az egészségügyi dolgozók

blank
blank

H I R D E T É S

Szerdán 36 ezer ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől, legközelebb egy hét múlva várható szállítmány – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte, eddig 130 ezer magyar kapta meg a vakcinát, közülük 120 ezren egészségügyi dolgozók. Azonban “még mindig nem teljes itt a létszám”, ezért változatlanul arra kérik az érintetteket, hogy jelentkezzenek az immunizálásra. Fontos, hogy teljes körű védettséget élvezzen az első vonalban harcoló csoport.” – mondta a tisztifőorvos.

A tisztifőorvos jelezte, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményben lakók és dolgozók után szeretnék elkezdeni a 89 évesnél idősebbek oltását. Őket elsősorban otthonukban keresi majd fel vagy a háziorvos, vagy egy oltócsoport. Hozzátette: felmérték, hogy mennyien tartoznak ehhez a korcsoporthoz, és közülük már tízezren jelezték, hogy szeretnének védőoltást.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy a nap végén a fel nem használt oltóanyagot “kiöntik”, Müller Cecília azt válaszolta: “a vakcina manapság aranyat ér”, ilyen nem fordulhat elő, az oltópontokon dolgozók jól tudják a feladatukat. Azért fontos az előjegyzés, hogy kiszámítható legyen az aznapra szánt vakcinamennyiség.

Az országos tisztifőorvos közölte: Magyarország 19,7 millió oltóanyagot kötött le különböző gyártóktól az unióban. A lekötéstől függetlenül a szállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, nem elégíti ki a kívánt szükségletet – tette hozzá. “Sokkal többet szeretnénk és tudnánk oltani, de meg kell elégedni azzal, ami van” – fogalmazott.

A járványügyi adatokról szólva elmondta, azok kedvezően alakulnak, a vírusmutáns közösségi terjedését még nem észlelték.

„Nyílik az olló” az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, vagyis egyre többen gyógyulnak meg a fertőzésből – fogalmazott. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken: most 109 405 fertőzöttet tartanak nyilván, 233 232 ember pedig már felgyógyult a betegségből. Koronavírussal összefüggésben 4218 embert ápolnak kórházba, közülük 294-en szorulnak lélegeztetőgépre – ismertette.

Forrás: MTI

#oltas #vakcina #egeszsegugyidolgozok #koronavirus

H I R D E T É S