blank

Ötezer dolgozó hagyná el az egészségügyet – „nem járványidőben kellene jogi kérdésekkel foglalkozni”

blank
blank

H I R D E T É S

Több mint ötezer egészségügyi dolgozó jelezte a Magyar Orvosok Szakszervezeténél, hogy elhagyják pályát, és nem írják alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket – adta hírül az RTL Híradó.

A szakszervezet gyűjti a nyilatkozatokat. Ötezer gyűlt össze a Magyar Orvosi Szakszervezetnél, és ugyanennyi a Magyar Orvosi Kamaránál. Az egészségügyi dolgozók a koronavírusra, a munkájukra szeretnének fókuszálni, és nem jogszabályt értelmezni – mondják.

A járványos időszak nem a megfelelőbb arra, hogy érdemi döntés szülessen a törvény kapcsán. El kellene halasztani a kérdést arra az időre, amikor mindenki tud rá megfelelően koncentrálni. – mondta a tévécsatornának Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos.

Tóth Judit, az orvosszakszervezet alelnöke szerint nincs tartalék a rendszerben, már az is katasztrófa, ha 10 ember felmond, de ha tömeges pályaelhagyás lesz, januárban összeomlik az egészségügyi ellátás.  

A minisztérium nem tart a tömeges pályaelhagyástól, és készek az új törvény módosítására.

Az egészségügyi jogviszonyról szóló törvényt október 6-án fogadta el a parlament.

blank

Kásler Miklós elrendelte a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni.

Az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani – írták.

A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

Forrás: RTL Híradó, MTI

#egeszsegugy #felmondas #jogviszony #szakszervezet #Covid #ellatas #orvosok

H I R D E T É S