blank

Ötödével nőtt a milliárdos családi vállalkozások száma Magyarországon

blank
blank

H I R D E T É S

Jelenleg 1285 olyan társas vállalkozás működik Magyarországon, amelynek tulajdonosi vagy cégjegyzésre jogosulti körében családi kapcsolatok azonosíthatók, és a vállalkozás 1 milliárd forint feletti nettó éves árbevétellel büszkélkedhet. 2020-ban még kevesebb mint 1100 ilyen vállalkozás működött az országban, tehát az éves növekedés 20 százalék közelében van.

Összességében a hazai vállalkozások háromnegyede családi vállalkozásnak számít, de az egyéni vállalkozókat nem számítva is, a hazai társas vállalkozói cégbázis 40 százaléka mondható családi vállalkozásnak – írja Piac és Profit.

A feltárt vállalkozások 50 százalékában azonosítható testvéri kapcsolat, 38 százalékában apa-gyermek kapcsolat és 33 százalékában anya-gyermek kapcsolat. Az elmúlt évben ezek az arányok nem változtak, de a 2020-as évet megelőző években az apa-gyermek kapcsolatok aránya sokat csökkent, míg a testvérkapcsolatok aránya növekedett, ami arra utal, hogy a generációváltás sok vállalkozás esetében már le is zajlott.

A családi jelleg sok esetben egyébként kifejezetten pozitívan hat a cég működésére, és végrehajtások, felszámolások valamint kényszertörlések tekintetében is jobban állnak, mint a teljes cégbázis. A vállalkozásokat megbízhatóság szempontjából 5 csoportba osztva elmondható, hogy a családi vállalkozások 16 százaléka a legjobb minősítésű kategóriába esik, ami igen jó eredménynek számít.

Regionális kitekintést nézve elmondható, hogy mind arányaiban, mind abszolút értékben a fővárosban és Pest megyében a legmagasabb az ilyen vállalkozások aránya. A lista másik végén Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye található.

#vallalkozas #gazdasag #profit

H I R D E T É S