postás

Panaszkodnak a postások – soron kívüli oltást és béremelést sürgetnek

blank
blank

H I R D E T É S

Két szakszervezet is hiába kéri a kormánytól a soron kívüli oltást és a száz százalékos táppénzt a Magyar Posta járványtól leginkább veszélyeztetett dolgozóinak, elsősorban a kézbesítőknek, akik nyugdíjakat visznek ki idős embereknek. Egyelőre nem kaptak választ a levelükre, de a bérfejlesztési huzavona miatt is elégedetlenek. A majdnem nyolcezer kézbesítő körében különösen feszült a hangulat, zúgolódik a mintegy ötezer levélfelvevő is. – írja a Népszava.

Annyi levelet kell kihordania egy öt órában foglalkoztatott kézbesítőnek, hogy munkaideje után is hordja a leveleket, ezért cserébe havi bruttó 137 ezer forintot kap – mesélte a postás a lapnak. „Azt a postást sem becsülik meg, aki már 15-20 éve ezt csinálja, mert a bére nem több mint a garantált szakmunkás minimálbér, ami most bruttó 219 ezer forint. Így havonta nagyjából 140 ezer forintot visz haza, betegség esetén csak a hatvan százalékát, amiből aligha lehet eltartani egy családot” – mondta az egyik szakszervezet elnöke.

A létszámhiány sok esetben a magas fluktuációval van összefüggésben. A betanulási idő rövidebb lett, a valamikori három hónap helyett körülbelül két hét, s mivel a munkaadó nincs abban a helyzetben, hogy válogasson a munka után érdeklődők közül, már annak is örülnie kell, ha a kevés pénzért egyáltalán talál valakit a feladatra. A szakszervezeti vezető szerint hiányzik a kellő körültekintés a jelentkezők kiválasztásánál. Ugyanez a postahivatalokban dolgozó körülbelül ötezer levélfelvevőre is elmondható. – írja a lap.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: Népszava

#posta #oltas #ber #munkabiztonsag #berfejlesztes

H I R D E T É S