blank

Plasztikkártyával lehet igazolni itthon a beoltottságot

blank
blank

H I R D E T É S

Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte, a kabinet mindenkivel tárgyal, ahol esélyt lát a beszerzésre, így Kínával és Oroszországgal is. Hangsúlyozta: csak olyan oltóanyagot kívánnak beszerezni, amellyel már több millió embert beoltottak, és amelyet a magyar hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélnek.

A szállítás ütemezése bizonytalan

Gulyás elmondta: a magyar hatóságok már engedélyezték az AstraZeneca által fejlesztett oltóanyagot, így, ha ezt az európai hatóság is megtenné, elkezdődhetne az oltás azzal. Hozzátette: múlt héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon. Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emiatt csütörtökön Moszkvába utazik.

Nem a kormányon múlik a vakcinák szállítása, ráadásul a Pfizer bejelentette, hogy kevesebbet szállít. Eddig 331 ezer adagot kaptak, ez 165 500 ember beoltására elég, jelenleg 140 ezer embernél tartanak – közölte. Hozzáfűzte: ebben 7200 Moderna-vakcina van.

Megjegyezte: arról, hogy a jövőbeli ütemezés hogyan alakul, vannak előrejelzések, de a valóságtartalmuk megkérdőjelezhető.

Arról is szólt: megkérdezik az oltási tervben sorra kerülőket, melyik rendelkezésre álló vakcinával kívánják beoltatni magukat. Ha az adott készítmény nem áll rendelkezésre, az igénylőnek várakoznia kell a beszerzéséig.

Nem igaz, hogy kiöntik a vakcinákat

A miniszter álhírnek minősítette, hogy fel nem használat vakcinákat öntenének ki. Ilyen sehol nem fordulhatott elő az egészségügyi tárca álláspontja szerint, ennek súlyos következményei lennének – mondta. Hivatali visszaélés bűntettének minősül, ha egy orvos az oltási sorrendet figyelmen kívül hagyja – válaszolt egy másik kérdésre.

A korlátozásokról jövő héten tárgyalnak

A járványügyi intézkedések fenntartását a jövő héten tárgyalja a kormány, az ingyenes parkolás fenntartása mellett szól, hogy az csökkenti a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön – fogalmazott.

Plasztikkártyával lehetne igazolni az beoltottságot

Magyarországon egy plasztikkártyával igazolhatják majd a védettség tényét azok, akik a betegségen átestek vagy már beoltatták magukat – mondta Gulyás Gergely. Számukra a kijárási tilalomnak nincs ésszerű oka, így várható, hogy lesznek különbségek a védettséggel még nem rendelkezők jogosítványihoz képest, de erről a kormány még nem döntött. Az úgynevezett oltási útlevélről egyelőre nem tudni, hogy lesz-e, a magyar igazolás viszont már februárban megjelenhet.

Az egyetemek a jelenlegi vírushelyzet miatt még biztosan távoktatással kezdik meg a félévet.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Forrás: MTI

#oltas #koronavirus #vakcina

H I R D E T É S