iskola

PSZ: csökkentsék minimálisra az osztálylétszámokat az újranyitás után!

blank
blank

H I R D E T É S

A Pedagógusok Szakszervezete elvárja az oktatásirányítástól, hogy a nyitásról szóló döntés után az osztálylétszámokat minimálisra csökkentsék az iskolákban.

Az érdekvédelmi szervezet az elvárásai között fogalmazta meg, hogy a szociális távolság betartását a tantermekben kötelezően írják elő, az otthon maradó gyermekeket pedig semmilyen hátrány és retorzió ne érje. Kiemelték: a szülőknek, akik a járvány ideje alatt nem érzik biztonságban gyermekeiket, legyen joguk eldönteni, hogy május 10-éig beengedik-e őket az intézményekbe.

A PSZ azt kéri, hogy ahol megoldható, az otthon maradó gyerekeket a Digitális Kollaborációs Téren keresztül élőben kapcsolják be a tanítási órákba, egy nap ne legyen párhuzamosan online és jelenléti oktatása egy pedagógusnak sem. Ezt a problémát az órák átcsoportosításával, ideiglenes órarenddel lehet megoldani – mutattak rá.

Kitértek arra is, hogy a pedagógusok esetleges túlmunkáját – amelyet a felügyelet biztosítása okoz majd – ki kell fizetni. Az óvodákban kérjék a gyeden, gyesen lévő szülőket: lehetőleg tartsák otthon gyermeküket, a kötelező óvodáztatást függesszék fel.

Ha az időjárás engedi, a lehető legtöbb foglalkozást a szabadban tartsák meg, valamint az óvodák és iskolák számára plusz takarítószemélyzetet biztosítsanak a folyamatos fertőtlenítéshez – sorolták javaslataikat.

A PSZ a közleményében kitért arra is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elmúlt időszakban többször is tévesen interpretálta a szakszervezet álláspontját, amelyet a tárgyalásokon képviselt.

A PSZ nem üdvözölte az iskolák újranyitását – hangsúlyozták -, csak részsikernek tartotta. Álláspontjuk szerint az óvodákat és iskolákat mindaddig zárva kell tartani, amíg a járványügyi adatok nem mutatnak megfelelő szintet a nyitáshoz, vagyis az új fertőzöttek száma nem csökken napi 1400 alá. Ha egyetlen gyermek is megbetegszik az újranyitást követően a jelenléti oktatás miatt, az nem a pedagógusok és az intézményvezetők felelőssége – emelték ki.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

#oktatas #iskola #pedagogus #onlineoktatas #koronavirus #szakszervezet

H I R D E T É S