blank

PSZ-felmérés: a pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a társadalomban

blank
blank

H I R D E T É S

A pedagógusok 43 százalékuk biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával – egyebek mellett ez derült ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének megbízásából végeztek és kedden online sajtótájékoztatón ismertettek.

Fényes Csongor, a 21 Kutatóközpont elemzője a 2020 decemberében és 2021 januárjában végzett felmérés eredményeit ismertetve kiemelte: a pedagógusok biztonságérzete tavaly nagyon alacsony volt.

Az adatok alapján a válaszadó pedagógusok 70 százaléka részt vett a 2020. november-decemberi koronavírus-teszteléseken. A pedagógusok 43 százaléka biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával, 36 százalékuk még bizonytalan e téren. Összességében a pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalom egészében – mutatott rá a kutató.

Az őszi Covid-hullámban többen fertőződtek meg, mint tavasszal

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke rámutatott: egyre több pedagógus jelzett kimerültséget és fáradtságot. Kifejtette: a heti 40 órában dolgozó más munkavállalókhoz képest a pedagógusok átlagosan 55 óra felett teljesítenek, és sokszor a járvány miatt megbetegedett kollégákat is helyettesíteni kell.

A PSZ felidézte, hogy azt kérték a kormánytól, hogy egyszeri 100 ezer forinttal ismerjék el a pedagógusok rendkívüli erőfeszítéseit; ezt nem kapták meg, de azóta is kérik.

Vegyék előre a pedagógusokat az oltási tervben

Szabó Zsuzsa szorgalmazta, hogy a pedagógusok az oltási tervben kerüljenek előre, sok a személyes kapcsolat, kiemelten kell kezelni ezt a társadalmi csoportot. “Hihetetlenül fontos”, hogy nem szabad tovább terhelni a pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat – hangsúlyozta az érdekvédő.

Galgóczi Eszter, a 21 Kutatóközpont elemzője elmondta: a felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy a pedagógusok mit mondanak a járványügyi intézkedésekről, milyen az egészségügyi-lelki állapotuk.

A pedagógusok többsége a hagyományos oktatást preferálja

A tanév második félévében az oktatás formáját firtató kérdésre érkező válaszok azt mutatták, hogy a pedagógusok megosztottak, de 56 százalékuk a hagyományos oktatást választaná. Teljes digitális tanrend mellett 19 százalékuk volt – fűzte hozzá az elemző.

Ismertette: 55 százaléknak volt valamilyen informatikai problémája a digitális átállás során, a pedagógusok 27 százaléka mondta, hogy több digitális eszközt csempészne később is a tanítás folyamatába.

A pedagógusoknak több képzésre lenne szükségük, hogy el tudják látni a digitális oktatást

Fényes Csongor hozzátette: a pedagógusok 53 százaléka jelezte, hogy éppen elégséges volt a digitális kompetenciájuk; 80 százalék részt vett korábban valamilyen képzésben, de ezt nem tartotta elegendőnek; 7 százalék azt mondta, a munkáját sem tudja elvégezni kompetencia hiányában.

A felmérés szerint a digitális tanrendre való átállás leginkább az idősebb pedagógusoknak okozott gondot. Az átállás emellett azokat a diákokat érintette hátrányosan, akiknek sem az eszköztára, sem a kompetenciája nem volt megfelelő. A gimnáziumokban ugyanakkor a pedagógusok beszámolója szerint a diákoknak nem okozott akkora gondot az átállás, mint a szakiskolákban, szakközépiskolákban, általános iskolákban – közölte az elemző.

Lassan lezárul az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása. A folytatás az idősotthonokban lesz.

Lassan végére ér az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása. Azt kérik, hogy aki még nem jelentkezett a védőoltásáért, az tegye meg. Akik most valamilyen ok miatt nem tudják beoltatni magukat, azoknak a jövőben is biztosítani fogják az oltás lehetőségét.

A kampány az idősotthonokban folytatódik. 1600 idősotthon és további 300 bentlakásos intézmény van Magyarországon, a következő vakcinaszállítmányokból az ezekben élők beoltását szeretnék folytatni.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

#oktatas #pedagogus #digitalistanrend #oltas #oltasiterv

H I R D E T É S