Nurse and doctor running

Pszichológusoktól kaphatnak ingyenes segítséget a magyar egészségügyi dolgozók

blank
blank

H I R D E T É S

Közel kétszázötven pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember ajánlotta fel ingyenes segítségét a járvány alatt a betegekért küzdő egészségügyi dolgozóknak. Az orvosok és nővérek sokféle problémával kérhetnek támogatást, a kríziskezeléstől a gyászfeldolgozásig. Sok szakember pedig a civileknek is segít önkéntes alapon.

Több mint egy éve végzik munkájukat a koronavírus-járvány árnyékában az egészségügyi dolgozók. Az intenzív osztályokon a betegek életéért sokszor reménytelenül küzdő emberektől az oltási programot a nyakukba vevő háziorvosokig szinte mindenkire extra terhet rakott a világjárvány. – írja a Euronews.

A nyomás sokféle irányból jelentkezik. „A betegek mennyisége miatt nő a munkaterhelés. Aztán ott van a folyamatos készenlét, az az állapot, hogy bármikor, bármilyen feladatra felkérhetnek” – magyarázta az Euronewsnak Lázár Gergely pszichológus.

A szakemberek hangsúlyozzák, az orvosoknál és ápolóknál komoly poszttraumatikus állapotok is kialakulhatnak az őket érő ingerek miatt. Ez pedig egy adott idő után elvihet a depresszió, szorongás felé, akár az önmagamnak való ártás irányába.

Ezért rendkívül fontos, hogy akinek segítségre van szüksége, az ne féljen igénybe venni azt – tanácsolják a segítők. „Nagyon rendben van és nagyon érthető, hogy extrém körülmények között extrémen reagálunk, és mondjuk rémálmaink lesznek, szorongunk, vagy nem érezzük azt, hogy ugyanúgy el tudnánk látni a munkánkat. És teljesen normális, helyénvaló és szükségszerű dolog segítséget kérni ilyenkor” – mondta Knapek Éva, klinikai szakpszichológus, aki szerint a kórházak vezetésének és a kormányzatnak is fontos lenne hangsúlyoznia azt, hogy egészséges embereket is nagyon megvisel a mostani helyzet, és egyáltalán nem minket minősít, ha nem tudunk megbirkózni vele egyedül.

A pszi.hu weblapon majdnem kétszázötven pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember elérhetősége van feltüntetve, sokukhoz telefonszámot is közölnek.

Ők mind vállalták, hogy segítenek a bajban lévő egészségügyi dolgozókon. Aki szorongással küzd, rosszul alszik, fáj a mellkasa, megterhelőnek érzi a kórházban szerzett élményeit, nem tud egyedül megbirkózni a veszteségekkel, vagy úgy érzi, hogy beszippantja a munkája, itt megoldást találhat. A kezdeményezés keretében három csoport is működik, egy esetmegbeszélő, egy kríziskezelő és egy gyászfeldolgozó.

A több mint kétszáz szakember a járvány miatt segítségre szoruló civileknek is nyújt önkéntes alapon támogatást.

Az egészségügyi dolgozókra nehezedő rendkívüli lelki teher világszintű probléma, Franciaországban külön klinika is nyílt a mentális zavarokkal küzdő orvosoknak és nővéreknek.

„Mindenkit arra biztatnék, hogy támaszkodjunk egymásra, beszélgessünk erről, mert nem lehet ilyen nagy mértékű traumát úgy feldolgozni, hogy nem foglalkozunk vele. Hosszú távon nemcsak a munka minőségét csökkenthetik, hanem az adott ember életminőségét is ronthatják a feldolgozatlan traumák.” – mondta Knapek Éva klinikai szakpszichológus

Forrás: euronews.com

#munkavedelem #munkapszichologia #egeszsegugy #mentalisegeszseg #koronavirus #egeszsegugyidolgozok

H I R D E T É S