blank

Regisztrációhoz kötött lett a munkavédelmi és tűzvédelmi képzés

blank
blank

H I R D E T É S

Szakértők szerint fokozott a jelentősége és a tétje a munkavédelmi megelőzést szolgáló intézkedéseknek és a kapcsolódó oktatásoknak is. A járványhelyzet plusz terhet és felelősséget rótt a munkáltatókra a munkahelyi biztonság garantálása ügyében.

A megújult felnőttképzésről szóló törvény értelmében a munkavédelmi és tűzvédelmi képzések szervezése felnőttképzési tevékenységnek minősül, mely bejelentés alapján végezhető. Ezt a tevékenységet a munkáltató cég, de egy külső képző cég is végezheti. Ez azt jelenti, hogy minden munkáltató cégnek, vagy egy külső képzőcégnek el kell végeznie a regisztrációt (ennek díja 15.000Ft), és rögzíteni kell egy felületen a képzések időpontját és az ott résztvevő személyek adatai.  Vagyis már nem elég csak „lepapírozni” a munkavédelmi oktatást, hanem egy erre megfelelő szakképzettséggel, engedéllyel rendelkező céget kell megbíznia feladatra.

Veszélyforrások a munkahelyeken

A koronavírus járvány miatt megjelentek a munkahelyeken olyan eszközök és anyagok, melyek célszerű és biztonságos használata új felelősséget jelent a munkáltatók számára, a biztonság garantálása a foglalkoztató kötelessége. Új jelenség a legtöbb munkáltatónál az otthoni munkavégzés, hasonlóképpen védőfelszerelések és a higiéniát biztosító szerek használata is.

Az új helyzetek új munkavédelmi tervezést és cselekvést jelentenek a munkáltatóknak és a munkavédelmi szakembereknek és képzőknek. Ha az új munkatársak nem rendelkeznek a szükséges képesítéssel, nem kaptak a munkakörre és munkakörnyezetre vonatkozó munkavédelmi oktatást (például nem ismerik a főbb veszélyforrásokat és biztonsági előírásokat) illetve a munkakörhöz meghatározott egészségi alkalmasságuk is kétséges, akkor fenyegetést jelentenek egy-egy munkaterületen, élet-, egészség-, és vállalati vagyon szempontjából óriási biztonsági kockázatot jelentve. – írja az alemonae.com.

Munkavédelmi szakemberek szerint aktuálisan a koronavírus elleni küzdelem köti le a vezetők figyelmét, ha egészségmegóvásról és biztonságról gondolkodnak, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a dolgozókra – a korábbiakhoz hasonlóan – kockázatot jelentenek az egyéb munkahellyel, munkavégzéssel összefüggő veszélyek is. A szakértők úgy vélik, fokozott a jelentősége és a tétje a megelőzést szolgáló intézkedéseknek és a kapcsolódó oktatásoknak is.

Szerző: munkaeropiac.eu

#munkavedelem #koronavirus #tuzvedelem #oktatas #munkahelyibiztonsag

H I R D E T É S