blank

Rekordmagasságban a dohányosok száma a világon

blank
blank

H I R D E T É S

A dohányzás majdnem nyolcmillió ember halálát okozta 2019-ben, a dohányzók száma emelkedett, ahogy a világon egyre több fiatal szokott rá – idézte a The Guardian brit napilap online kiadása a The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban közzétett kutatást.

Hiába a kormányok rászokás elleni intézkedésekei – ezeket legyőzte a népesség növekedése. Noha 1990 óta mind a férfiak, mind a nők körében jelentősen csökkent a dohányosok aránya, 1990-hez képest ma már 140 millióval többen, 1,14 milliárdan dohányoznak a világon.

Noha a világon a dohányzók aránya visszaszorulóban van az elmúlt három évtizedben, húsz országban nőtt a férfiak, 12 országban a nők körében. A világ dohányzóinak kétharmada Kínában, Indiában, Indonéziában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Bangladesben, Japánban, Törökországban, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken él. Három dohányos közül egy Kínában él.

2019-ben a dohányzáshoz kapcsolódott 1,7 millió iszkémiás szívbetegség miatti, 1,6 millió krónikus obstruktív tüdőbetegség, 1,3 millió légcső-, hörgő- és tüdőrák, valamint majdnem egymillió stroke miatti halálozás.

A 204 ország trendjeit elemző kutatói konzorcium szerint a kormányoknak a fiatalok rászokását kellene megakadályoznia, mivel az új dohányosok 89 százaléka 25 éves kor alatt válik függővé.

#dohanyzas #egeszsegugy #kutatas

H I R D E T É S