blank

Remegő lábakon az atomenergia Magyarországon ?

blank
blank

H I R D E T É S

A paksi atomerőmű bővítésének kapcsán most új aggodalmak merültek fel, méghozzá a földrengésbiztonság terén -írja az Euronews.

Az osztrák Környezetvédelmi Minisztérium egy tanulmány keretében megvizsgálta az új reaktorok létesítésének tervét és arra a következtetésre jutott, hogy a tervezett bővítés nem felel meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak. Dr. Kurt Decker, a tanulmány társszerzõje a bécsi egyetemrõl: „Az adatok nem zárják ki a zavar lehetséges veszélyét. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy geológiai törések vannak a helyszín közelében.”

A magyar hatóságok láthatóan tudták, hogy a helyszín aktív hiba zóna. De miután részletesen tanulmányozták a területet, arra a következtetésre jutottak, hogy a geológiai hiba nem okozhat tartós felszíneltolódást.

Bodoky Tamás magyar geofizikus azonban azt mondja, hogy ezt az állítást nem támasztják alá az adatok: „Méréseket végeztek, de nem igazán értékelték. Nem értelmezték, tehát nincsenek valós eredmények. És eredmény nélkül valami nem kizárható vagy bizonyítható. “

A szakértő szerint a földrengés valószínűsége nagyon kicsi, de nem szabad lebecsülni, és további vizsgálatokra van szükség. Közben a Paks 2-ért felelős magyar miniszter elmondta, hogy a Magyar Atomenergia Ügynökség szeptemberben jóváhagyja a bővítést.

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Forrás: https://de.euronews.com/2021/06/14/ungarn-atomkraft-auf-wackligen-beinen

#atomenergia #biztonsag

H I R D E T É S