továbbtanulás

Rendkívüli felvételi a középiskolákban, sorrendmódosítás a felsőoktatásban

blank
blank

H I R D E T É S

Még nincs veszve semmi, aki nem jutott be egyik középiskolába sem, rendkívüli felvételi eljárás keretében még bekerülhet valamelyik intézménybe. Akinek pedig nem úgy sikerült az érettségije, ahogy szerette volna és a megszerzett összpont nem lesz elég az első helyen megjelölt szakra való bejutáshoz, a sorrendmódosítással jó eséllyel bekerülhet a felsőoktatásba. De mit kell most tenni, hogy szeptemberben beülhessenek az iskolapadba a fiatalok?

Idén országosan több mint 103 ezer tanuló (köztük hatodikosok és negyedikesek) felvételizett középfokú nevelési-oktatási intézménybe. Az általános középfokú felvételi eljárásban a nyolcadikosok 95%-át vették fel valamelyik középfokú iskolába. A 6 évfolyamos gimnáziumba felvételt nyert tanulók aránya 84%-os, a 8 évfolyamos gimnáziumba pedig a jelentkezők 88%-a jutott be az elsőnek megjelölt helyen. Minden diák április 30-ig megkapta a középiskolák értesítését, hogy felvették-e őket, avagy elutasították-e jelentkezésüket. Ezzel lezárult a középfokú felvételi eljárás általános szakasza.

Azonban még nem veszett el minden lehetőség, hiszen azok számára, akik nem jutottak be középfokú iskolába az általános felvételi eljárásban, május 10-étől rendkívüli felvételi keretében nyílt esély. Az Oktatási Hivatal honlapján megjelent azoknak az intézményeknek a listája, ahol a rendkívül felvételi eljárásban üres férőhelyeket hirdettek meg. Rendkívüli felvételi eljárást azoknak az intézményeknek kell tartaniuk, amelyek a felvehető létszám 90%-ánál kevesebb diákot vettek fel. Az érintettek tehát (ez mintegy 4 154 diákot jelent) közvetlenül a középiskolában jelentkezhetnek a rendkívüli felvételire.

A rendkívüli felvételi lehetősége azok a diákok számára is nyitva áll, akiket ugyan felvettek egy középfokú oktatási intézménybe, de valamilyen ok miatt megváltoztatják a döntésüket. A rendkívüli felvételi eljárás 2021. május 10. és augusztus 31. között ad lehetőséget a középiskolába való jelentkezésre. A rendkívüli felvételi eljárás már nem része a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének (KIFIR), de az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) segítséget kaphatnak a kereséshez az általános iskolák, a szülők és a tanulók. A rendkívüli felvételi eljárásban való részvétel módját és feltételrendszerét a fogadó középfokú iskola igazgatója határozza meg. Az intézmény vezetőjének pozitív döntését követően a tanuló beiratkozhat a középiskolába.

Izgalmas ez az időszak a felsőoktatásba jelentkezett fiatalok számára is, hiszen július 8-áig a jelentkezési sorrend módosításával vagy a jelentkezési határidőig megjelölt jelentkezési helyek visszavonásával megnövelhetik az esélyüket valamelyik felsőoktatási intézménybe való bejutásra. Megnyíltak ugyanis az ügyintézési funkciók az E-felvételiben, a felvi.hu honlapon, ahová az eredeti jelentkezést is benyújtották. Így a jelentkezőknek a sorrendmódosítás mellett lehetőségük van az adataik ellenőrzésére, módosítására, az esetleg még hiányzó dokumentumaik pótlására. Fontos tudni, hogy a sorrendet egyetlen alkalommal lehet megváltoztatni, így egy mindenre kiterjedő tájékozódást követően mindenképpen érdemes alaposan átgondolni a döntést. 

A felvételizők az E-felvételiben azt is nyomon követhetik, hogy az egyes jelentkezési helyeiken – a pillanatnyilag rendelkezésre álló, igazolt eredmények alapján – éppen hány pontjuk van, hiszen folyamatosan frissítik az adatokat. Ezért azoknak is érdemes tájékozódniuk a felületen, akik nem akarnak módosítani. A 2021. május-júniusi érettségi eredményeket igazoló bizonyítványt vagy tanúsítványokat nem kell feltölteni a rendszerbe, viszont, ha a felvételiző a jelentkezési határidő után kapta meg a nyelvvizsgáját, a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait meg kell adnia a felületen. Ha sorrendet módosítottunk, mindenképpen érdemes visszaellenőrizni a tranzakciót az E-felvételi Kérelmek menüpontjában.  

(forrás: oktatas.hu)

Szerző: K.T.

#oktatas #palyavalasztas #felveteli #felsooktatas

H I R D E T É S