blank

Sejthetővé vált az idei bruttó átlagbér emelkedés

blank
blank

H I R D E T É S

Úgy kezdődött el az új év, hogy nem született megállapodás a 2021-es minimálbér összegéről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2020-ban 24 alkalommal ült össze, ebből öt év végi találkozó napirendjén szerepelt a jövő évi minimálbér és a garantált bérminimum megállapítása. A munkáltatói és a munkavállalói oldal nem tudott megállapodni.  A kormány azt ígéri, hogy a tárgyalások tovább folytatódnak januárban.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Mint ismert, a munkaadók legfeljebb az idei infláció várt mértékével megegyező emelésre, 3 százalékra hajlanának, míg a munkavállalók 5 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak.

A Pénzügyminisztérium nemrég közzétett, a 2020-2024-es periódusra vonatkozó költségvetési kitekintése ugyanakkor a bérek várható alakulására vonatkozó prognózis is. Ez alapján a bruttó átlagbér a várakozások szerint 4,7 százalékkal emelkedhet 2021-ben. Amennyiben a tárgyaló felek megállapodnának egy ilyen mértékű emelésben, úgy a minimálbér bruttó 161 ezer forintról 168 567 forintra emelkedne.

Amikor megszületik a megállapodás a legkisebb bér összegéről, azt visszamenőleges hatállyal 2021. január 1-től fogják életbe léptetni.

A 2020-ra vonatkozó legutóbbi állapot szerint a magyar minimálbér a harmadik legalacsonyabb volt uniós viszonylatban. Szlovákiában 7,4, Lengyelországban pedig 7,7 százalékkal emelkedett 2021. január elsejétől a kötelezően adandó legkisebb bér, míg Romániában 2,2 százalékos emelésről döntöttek.

#minimalber #ber #inflacio #szakszervezetek

H I R D E T É S