blank

Szerdától kötelező a maszk a köztereken is – Meghosszabbította az Országgyűlés a veszélyhelyzetet

blank
blank

H I R D E T É S

Az állami tévének adott exkluzív interjújában kedden este Orbán Viktor azt mondta, azért most hozták meg a szigorító intézkedéseket, mert a tanácsadók szerint 50% az esélye annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer kitart, ha minden így megy minden tovább. Ez pedig nagyon rossz arány a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor azt mondta, Magyarországnak, Németországnak és Ausztriának van a legtöbb kórházi ágya, és Magyarországnak van a legtöbb lélegeztetőgépe. De a dolgozók tűrőképessége véges. Nincs elég ápoló és orvos.

Ha az emberek 80 százaléka hordja a maszkot, az elméletileg elegendő ahhoz, hogy a vírust lelassítsuk. – mondta Orbán Viktor. A kötelező maszkhasználatot kedd éjféltől több más országhoz hasonlóan írják elő.  

A gyorsteszteket az iskolák és óvodák rendelkezésére bocsátják, de ezek eredményével óvatosan kell bánni, mert a pontosságuk csak 50-60 százalékos. Hozzátette, hogy a szociális intézményekben dolgozókat is letesztelik minden héten.

Orbán Viktor elmondta, december végén, január elején csak 30-100 ezer vakcina érkezik az országba, ezeket az orvosok, ápolók, rendfenntartók és legnagyobb bajban lévő betegek oltására használják fel. Nagyobb mennyiséget áprilisban szállítanak Európából. Esetleg Kínából jöhet nagyobb mennyiség majd. Várhatóan lesz egy részleges enyhülés december végén, januárban, majd a fölszabadulás áprilisban jöhet el. – mondta.

A gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: egyelőre 30 napra adnak segítséget azoknak, akiket a mostani intézkedések a leginkább érintenek, a turizmusnak és a vendéglátásnak. De az iparkamarától kapott javaslatokat a parlament elé fogja vinni. A 30 nap letelte után viszont a tavaszihoz hasonlóan minden gazdasági ágazatot segítő intézkedéseket hoznak majd.

A járványhelyzet hatályát 90 napra hosszabbították meg, az Országgyűlés ugyanakkor a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja e felhatalmazását.

Frissítés: A kormány által megosztott poszt szerint a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik a kötelező maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

blank

#maszk #koronavirus #rendkivuli intezkedesek #zarlat #kijarasitilalom

H I R D E T É S