blank

Szigorodik a műanyagtermékekre vonatkozó szabályozás

blank
blank

H I R D E T É S

Az uniós SUP irányelvet alkalmazva tavaly hirdette meg a kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek vállalásai közé tartozik egyes egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése. A ma megjelent kormányrendelet értelmében július 3-tól a gyártóknak alkalmazniuk kell az egészségügyi betétek, tamponok, nedves törlőkendők, dohánytermékek és italpoharak esetében az uniós jelölési követelményeket.

Emellett az egyszer használatos műanyagtermékek gyártóit a hulladékgazdálkodási hatóságnál 2022. január 15-ig nyilvántartásba kell venni, jövő év elejétől pedig a gyártóknak nyilvántartást kell vezetniük, valamint kötelező lesz számukra az adatszolgáltatás a Magyarországon forgalomba hozott egyes egyszer használatos műanyagtermékekről.

A jogszabály rögzíti a PET palackok elkülönített gyűjtésére vonatkozó célértékeket is, amely szerint 2025-re a forgalomba hozott palackok 77 százalékát, 2029-re 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni. A gyártóknak továbbá gondoskodniuk kell arról, hogy az általuk forgalomba hozott PET italpalackok 2025-től legalább negyede, 2030-tól pedig mintegy harmada újrafeldolgozott műanyagból készüljön. A követelmények megfelelő alkalmazását a hulladékgazdálkodási hatóság ellenőrzi majd.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #termeszetvedelem #jogszabaly #hulladekgazdalkodas

H I R D E T É S