blank

Tehenészek és istállósok helyett agrárinformatikusok kellenek

blank
blank

H I R D E T É S

Elégedettek a robotizált tehenészet működésével Mezőhegyesen. Egy hónap alatt 6 százalékos termésnövekedést értek el. A fejlesztés új minőségű munkahelyeket tud teremteni a mezőgazdaságban, ami a bérezésre is kihat.

Tehenészek helyett agrárinformatikusra lesz szükség a jövőben a mezőhegyesi tehenészetben. Egy hónapja üzemelték be az új robotrendszert, ami máris termésnövekedést hozott. A régi istállókat elbontják, és a szakmák is lecserélődnek idővel.

A mezőhegyesi tehéntelep telep Európában is egyedülálló módon teljesen robotizált technológiát alkalmaz, valamennyi egyed GPS-nyomkövetővel van ellátva, amely méri az éllettani funkciókat. A vízágyon fekvő állatok maguk döntik el, hogy mikor mennek fejésre, amelyet egy automata, dupla beállású rendszer – egyszerre maximum nyolc állaton – végez el. Eközben a tehenek egyénre szabottan kapnak plusz takarmányt. Számítógép mér minden adatot.

Szakemberek szerint a koronavírus-járvány is rávilágított: invesztálni kell az élelmiszerellátásba és az élelmiszerbiztonság növelésébe. Mezőhegyesen 1,9 milliárd forintból képzési központot is építenek, amely a tervek szerint egy év alatt készül el.

A mezőhegyesi mintagazdaság célja, hogy tapasztalatokkal segítse a gazdákat, a robotizált rendszer ugyanis kisebb, akár 20-30 egyedből álló tehenészetekben is bevezethető – mondják a szakemberek.

Foto: MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

#mezogazdasag #robotizacio #agrarszakma #ber #beruhazas

H I R D E T É S