blank

Több a hazai munkahely a külföldi diákoknak köszönhetően

blank
blank

H I R D E T É S

Határozott és tervszerű gondozást igényel az egyetemvárosokban a külföldi hallgatók toborzása. Az itt tanuló külföldi diákok hatalmas bevételt, évi 180 milliárd forintot hoznak az országba, és hatást gyakorolnak a munkaerőpiacra is. – írja a Magyar Nemzet.

A tavalyi tanévben közel negyvenezer külföldi egyetemista és főiskolás tanult a magyar felsőoktatában. A szám azt mutatja, hogy húsz év alatt háromszorosára emelkedett a magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók száma.  

A Tempus Közalapítvány legfrissebb kutatásából kiderül, óriási hasznot jelent a nemzetközi mobilitás nemcsak az egyetemeknek, de a szolgáltató szektornak, a vállalkozásoknak is.

Az orvosi egyetemek a fő célpontjai a külföldieknek – Pécs, Szeged, Debrecen és Budapest a frekventált városok, ahol milliárdokat költenek a diákok lakhatásra, élelmiszerekre, élvezeti cikkekre, higiéniára és turizmusra. Baranyában a legmagasabb a helyi gazdaságra gyakorolt hatásuk.

A diákok hatnak a munkaerőpiacra is. A költéseiknek köszönhetően az őket kiszolgáló vállalkozásoknál csaknem 2800 fővel növelik a munkaerőt. Hiányosság számukra ugyanakkor, hogy kevesen beszélnek angolul, és kevés a munkalehetőség.

Forrás: Magyar Nemzet

#felsooktatas #munakeropiac #kulfoldidiakok #munkaero #bevetel #munkahely

H I R D E T É S