blank

Tömeges felmondás az egészségügyben ?

blank
blank

H I R D E T É S

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet frissen lezárt felméréséből. A mintegy 1200 válaszadó nyolc százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi – írja a Népszava.

Tavaly november óta tiltja egy jogszabály, hogy az egészségügyi dolgozók a veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak, ez a korlátozás mától szűnik meg. Korábban csak az új jogviszony bevezetésekor volt lehetőség felmondásra – akkor sokan csak az egészségügyre nehezedő nyomás miatt kollégáikra való tekintettel nem éltek a lehetőséggel.

A mostani felmérésből az is kiderül, hogy a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben. Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát, a többiek a pályát is elhagynák. A válaszadók további harmada azt jelezte, hogy még bizonytalan a maradását illetően, csupán szűk hatoduk tartana ki a munkahelye mellett.

A legtöbben az alacsony bérek miatt távoznának, de a hátrányok közé sorolták, hogy csökkent a foglalkoztatás biztonsága. Sokkal könnyebben mondhat fel ugyanis a munkáltató az egészségügyi dolgozónak, mint a korábbi közalkalmazotti foglalkoztatásuk alatt.  Érdekesség, hogy a járványhullámok okozta kimerültséget mindössze csak öt százalékuk jelölte meg okként.

Ami különösen nagy problémát jelenthet: az esetleges tömeges felmondás épp akkor következhet be, amikor a koronavírus miatt korlátozott állami egészségügyi ellátások miatt most özönlenének vissza a rendszerbe a betegek, de közben a bent maradó kevesebb egészségügyi dolgozó is lassan megkezdené szabadságát, amire a járvány miatt eddig nem volt lehetősége. 

#egeszsegugy #szakdolgozok #felmondas #ber

H I R D E T É S