blank

Továbbra is szárnyal a budapesti újlakás-piac

blank
blank

H I R D E T É S

A tavalyi mélypont után ismét magára talált az újépítésű ingatlanok piaca, az idei első fél évben a fővárosban 111 társasházi projektben közel 4200 lakás értékesítése indult el, ami időarányosan 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

„Rögtön az év elején megugrott az érdeklődés és a pozitív tendencia azóta is kitart. Ami a keresletet illeti, míg 2020 egészében 4700 újépítésű ingatlant értékesítettek, addig 2021 első fél évében 3200 tranzakciót regisztráltunk, ami időarányosan 40 százalékos növekedést jelent” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a cég közleményben.

A legtöbb, 15 beruházás értékesítése a XI. kerületben indult el, szoros második helyezett a III. kerület 14 projekttel, míg 9 projekttel a XIII. kerület végzett a harmadik helyen. A projektek átlagos lakásszámát tekintve nagy a szórás, amit a kerületek adottságai is befolyásolnak, kertvárosi környezetben például a kisebb, pár lakásos beruházások jellemzőek.

Új lendületet kaptak a nagy beruházások is: idén az első fél évben 12 darab 100 lakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el, míg a teljes tavalyi évben 6 ilyen beruházást regisztráltak a fővárosban. Az idei évben 2000-nél is több lakással a listavezető a XI. kerület, 1800 a XIII., 900 pedig a IX. kerületben készül el a tervek szerint.

Idén az első fél évben a XIII. kerületben értékesítették a legtöbb újlakást, 1040-et, a IX. és XI. kerületekben pedig közel 430-430 lakás talált új tulajdonosra.

Az építőanyag-árak robbanásszerű növekedése miatt az az év elején még reálisnak tartott várakozás, miszerint az áfacsökkenés az árak átmeneti és rövid távú mérséklődését vonhatja maga után, mára szertefoszlott és az újépítésű lakások árai folyamatosan nőnek. Az OTP adatbázisa szerint a 2022-2023-ban átadni tervezett fővárosi lakások négyzetméterárai 500 ezer és 3,8 millió forintos szélső értékek között mozognak, az átlagos négyzetméterár pedig közelíti az 1,1 millió forintot.

Fotó: Envato

Forrás: MTI

#ingatlanpiac #aremelkedes #otp

H I R D E T É S