Worker placing and installing bricks on exterior wall on house

Új eszközt vethet be márciustól a hatóság a bejelentés nélkül foglalkoztatókkal szemben

blank
blank

H I R D E T É S

Idén tavasztól a jogsértésen ért munkaadók kötelesek lesznek jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát. –  hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői közleményében Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A kormány 25 év után újítja meg a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét. A hatóság a jogsértés feltárását követően a kárt szenvedett munkavállaló legalább egy hónapra szóló bejelentésére kötelezheti a munkáltatót a mindenkori minimálbér mértékéig. Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel több társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük.

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló törvénymódosítást tavaly fogadta el az Országgyűlés. A március elsejével életbe lépő előírás a versenytorzító hatások kiküszöbölése mellett fehéríti is a gazdaságot – hangsúlyoz a közlemény.

Forrás: MTI

#foglalkoztatas #nav #bejelentesikotelezettseg #feketemunka #ellenorzes #munkajog

H I R D E T É S