blank

Új KATA a burkolt foglalkoztatás ellen – miért jár majd büntetés?

blank
blank

H I R D E T É S

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával. A január 1-jén hatályba lépő változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik. Cél a burkolt foglalkoztatás megakadályozása.

Kata törvény új rendelkezése 2021. január 1-jétől 40 százalékos adófizetési kötelezettséget ír elő abban az esetben, amikor a kisadózó vállalkozás a vele kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizetőtől szerez bevételt. Ugyancsak 40 százalékos mértékű adó terheli az ugyanazon kifizetőtől származó bevételt, amely a tárgyévben az év elejétől összesítve meghaladja a 3 millió forintot. Utóbbi szigorítás több ezer kata adózónak és azok könyvelőinek okoz fejtörést.

Büntetőadó fizetési kötelezettség áll fenn a következő esetekben:

  • Kapcsolt vállalkozás esetén összeghatár nélkül 40% adótétel terheli a számla befogadót.
  • Minden egyéb esetben a számlabefogadót terheli a 40% adófizetési kötelezettség abban ez esetben, ha egy adóévben 3.000.000Ft-nál nagyobb összegű számlát fogad be egy kisadózó partnertől. Kivételt képez ez alól, ha a közvetlenül a NEAK-tól vagy közvetlenül költségvetési szervtől származik a bevétel.
  • Külföldi partner felé kiállított számla esetében a 3.000.000Ft feletti részre a bevétel 71,42%-ának a 40%-át kell megfizetni adóban.
  • A katás vállalkozásoknak tájékoztatási kötelezettségük van a szerződéskötéskor, valamint a változásról írásban minden velük szerződéses viszonyban lévő partnerüket tájékoztatni kell.
  • Minden személynek csak egy katás jogviszonya lehet. Erről nyilatkozni kell december 31-ig. Amennyiben az adózó nem nyilatkozik, a NAV határozatban az első jogviszonyt fogja előírni.
  • A katás egyéni vállalkozások szüneteltetését a NAV felé nem kell bejelenteni, (de WEB-es ügysegéden be kell jelenteni. Innen kerül át az adata a NAV-hoz), viszont, ha valaki a szünetelés alatt mégis végez tevékenységet, akkor meg kell fizetni a havi kata összegét.

A szabályozás nyilvánvalóan a burkolt munkaviszonyok fenntartásának megakadályozását szolgálja. Az említett módosítok 2021. január 1-jén lépnek majd hatályba.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#adozas #kata #vallalkozas #jogszabaly #burkoltfoglalkoztatas

H I R D E T É S