blank

Új rendelet a Home office-ról – igazolás nélkül is elszámolható havi 16 ezer forint

blank
blank

H I R D E T É S

Új szabály jelent meg a Magyar Közlönyben szerda éjjel a távmunkával és a munkavédelmi előírásokkal kapcsolatban. Cél, hogy biztonságosabbá tegyék a munkavégzést, csökkentik az egészségügyi kockázatokat a munkahelyeken. A rendelet értelmében a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat. A munkáltató költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz.

Módosítottak az szja-törvény rendelkezésein. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek minősül a távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg. Jelenleg ez az összeg 16 100 forint.

Ennek feltétele, hogy a magánszemély a távmunkavégzéssel összefüggésben az internethasználattal, illetve a munkavégzési hely bérleti díjával, rezsijével kapcsolatban más költséget ne számoljon el.

Tisztázzák a munkavédelmi vonatkozásokat is: a veszélyhelyzet idején, távmunka esetén a munkáltató tájékoztatja a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, és a munkavállaló a munkavégzés helyét ezen munkakörülmények teljesülésére figyelemmel választja meg. A Munka törvénykönyvének a távmunkavégzés eltérő munkavédelmi szabályaira vonatkozó részt viszont a veszélyhelyzet idején nem kell alkalmazni.

#tavmunka #munkavedelem #rendelkezesek #homeoffice #koltsegelszamolas

H I R D E T É S