sajtó

Újságírók nyílt levelet írtak a szabad tájékoztatásért – a kormány meg is válaszolta

blank
blank

H I R D E T É S

Szerkesztőségek sora kéri a döntéshozókat, engedjék be az újságírókat az egészségügyi intézményekbe, hogy megszűnjön az információhiány, és közvetlen információk alapján számolhassanak be a valós járványhelyzetről.

A szerkesztőségek azt kifogásolják, hogy a jelenlegi szabályok szerint az orvosok, ápolók nem beszélhetnek szabadon a nyilvánosság előtt, miközben a sajtó munkatársait nem engedik be a kórházakba, így nem készülhet hiteles tájékoztatás a koronavírus járványról.

Emlékeztetnek arra, hogy a járvány alatti több országban forgattak, illetve készítettek számos írásos riportot COVID-osztályokon, míg itthon, magyar nyelven eddig csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, illetve a dunaszerdahelyi kórház munkáját bemutató riportokon keresztül alkothattunk valós képet egy COVID-osztály működéséről. Mint írják, Magyarországon falakba ütközik minden szerkesztőség, amely felelősen, a társadalmi érdeknek megfelelően szeretne beszámolni a járványhelyzetről és a kórházak leterheltségéről.

Az információhiány következményeként említik többek között azt, hogy sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet.

A levelet aláíró szerkesztőségek azt kérik a kormánytól és az Operatív Törzstől, hogy engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak COVID-osztályaira és az oltópontokra, tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak, valamint a kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak.

Kovács Zoltán szerint a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni

„Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban” – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a Facebook-oldalán.

Kovács Zoltán a 444.hu egyik cikkére ragált, amely szerint a magyar újságok nyílt levelet írtak azért, hogy a kormány tegye lehetővé az érdemi tájékoztatást a járványhelyzetről. Ehhez a 444.hu is csatlakozott – olvasható a bejegyzéshez csatolt képen.

Az államtitkár szerint a baloldali portálok kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet.

A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni – hangsúlyozta. Hozzátette: a magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok, ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek. “Hagyják őket dolgozni!” – írta Kovács Zoltán.

#koronavirus #ujsagiras #kommunikacio #egeszsegugy

H I R D E T É S