blank

Üzletnyitásért tüntettek Budapesten is

blank
blank

H I R D E T É S

Több emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a budapesti Hősök terén vasárnap déltől tartott tüntetésen. A vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján azt írta: a maszkhasználat hiánya miatt a rendőrök hat résztvevővel szemben intézkedtek, akik közül kettőre helyszíni bírságot szabtak ki, négy másik résztvevő ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Közölték, egy magánszemély a budapesti Hősök terére vasárnap 12 órára gyűlést jelentett be, amelyet később lemondott. A lemondás ellenére a bejelentő egy másik magánszeméllyel közösen szervezőként a közösségi médiában továbbra is személyes megjelenésre buzdított, ennek hatására a gyűlésre többen elmentek.

A BRFK kiemelte: “a hatályban lévő jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet idején rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos”.

A gyűlés helyszínén tartózkodókat a rendőrök igazoltatták és figyelmeztették. A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek – írta a BRFK.

A vasárnapi megmozduláson a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek. Az éttermek és az edzőtermek zárvatartásának részleges feloldását követelték.

A “Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. – Tömeges üzletnyitás február 1.” címmel meghirdetett Facebook-esemény szervezői azt írták: úgy fogalmazták át az eseményt, hogy az ne minősüljön gyűlésnek. Közölték, az eseményen “a szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitvatartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére”.

Az interneten megjelent fotók szerint körülbelül pár százan gyűlhettek össze a Hősök terén, a többségük maszkot viselt.

A Blikk beszámolója szerint az igazoltatások után az egyik szervező azt mondta, a cél, hogy kinyissanak a vendéglátóhelyek, ahogy Lengyelországban is tették. Azt állították, hétfőn 200 üzlet fog kinyitni “állásinterjú” céljából, bizonyítani az ellenkezőjét nehéz lesz.

Tüntetések voltak a korlátozások miatt a hétvégén Amszterdamban, Brüsszelben és Prágában is.

Fotó: Balázs Barnabás/ Blikk

 Forrás: MTI

#koronavirus #demonstracio #vallalkozasok #korlatozasok

H I R D E T É S