Calculator and red toy car on a variety of national currency ban

Változások a gépjárműadó körül – a napokban érkezik a levél

blank
blank

H I R D E T É S

Január elsejétől a gépjárműadó átkerült az önkormányzatoktól a NAV-hoz. Ez azt jelenti, hogy 2021-től ez az adónem már nem az önkormányzatok bevétele, hanem az állami költségvetésbe folyik be. Február közepe óta kézbesíti a Magyar Posta az idei határozatokat. Az adó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletét szeptember 15-éig kell befizetni.

A helyi adókat így a gépjármű adót is két részletben kell teljesíteni. Az első részlet – amíg az önkormányzat szedte be az adót – március 16-a volt, a második fizetési határideje szeptember 15-e volt. A NAV idei könnyítése, hogy az első részletet egy hónappal későbbre tolta, idén április 15-ig kell a díjat megfizetni. A második féléves adófizetési határidő nem változott.

A másik változás, hogy míg az önkormányzat az adókat forintban állapítja meg és szedi be, a NAV az adókat ezer forintra kerekítve vetik ki és szedi be. Tehát a gépjármű adót is az eddig forintban megállapított és kivetett összeg helyett 2021-ben ezer forintra kerekítve kell leróni. A kerekítés szabályai a következőképpen alakulnak: a 499 forintra végződő összeget lefelé kerekíti a hatóság, míg az 500 forintra végződő adót felfelé kerekítik. (példa: 3.499 Ft esetében 3.000 Ft a befizetendő adó összege, míg 3.500 Ft kivetés esetén 4.000 Ft a befizetendő adó összege).

Az építmény, telek és egyéb helyi adók mellett tehát nem fogunk határozatot kapni az önkormányzattól a gépjármű adó összegéről. Ezt a határozatot mostantól a Nemzeti Adó és Vámhivatal fogja nekünk postázni vagy az ügyfélkapura kiküldeni.

Országosan mintegy 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak hivatalos iratot. A gépjárműadó befizetésével érdemes várni a határozat átvételéig, mivel abban szerepelnek a pontos információk.

A 2020. december 31-én meglévő adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV automatikusan figyelembe vette az adó kivetésénél, ezért ezt nem kell újból bejelenteni. A 2021. január 1-jétől keletkezett, módosult és bejelentett mentességek nyilvántartásba vételéről a NAV nem küld határozatot.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#nav #ado #gepjarmuado #onkormanyzat

H I R D E T É S