blank

Van is munkaerő, meg nincs is – 2-3 évbe telhet, mire a vendéglátóipar teljesen magára talál

blank
blank

H I R D E T É S

Az újranyitás óta többszörösére emelkedett a vendéglátóipari álláshirdetések száma a Jófogáson, de a 2-3-szor többen érdeklődnek az állások után is. A Jófogás átnézte a felkínált vendéglátóipa átalakulását, továbbá 75 vendéglátós szakembert is megkérdezett a kilátásokról.

A portál felméréséből kiderül, hogy a megkérdezett, vendéglátóipari egységet működtető szakemberek közül minden negyediknek majdnem az összes alkalmazottját el kellett bocsátania a korlátozások és a kötelező zárva tartás miatt. Az esetek több mint felében pedig még az is súlyosbította a helyzetet, hogy a pénzügyi tartalékkal rendelkező konkurencia még a megmaradó munkaerőt is elcsábította.

A válaszadók csaknem fele-fele így részben vagy teljes egészében sem számít arra, hogy a régi kollégák visszatérnek. A szektorban továbbra is rengeteg a kiszámíthatatlan tényező, így  is egyértelműen tapasztalható az élénkülés.

A megkérdezett vendéglátós szakemberek kétharmada ugyan nem tapasztal nehézségeket sem beszállítói, sem készletezési területen, meglátásuk szerint a főbb terméktípusok – hidegételek, melegételek, italok – területén mégis komolyabb áremelkedés várható, többek közt azért mert az órabérek  átlagosan 20-25%-kal növekedtek.

A Trenkwalder munkaerőpiaci elemzése szerint az áremelkedés egyik mozgatórugója az lehet, hogy a beszállítók az újranyitást követően más áron és formában tudják a szállítást vállalni, mivel a korlátozások alatt azokra a szolgáltatókra rendezkedtek be, akik nagyüzemi konyhákat üzemeltetnek és/vagy elsősorban kiszállításban érdekeltek – írja a Pénzcentrum.

#ujranyitas #vendeglatas #aremelkedes #munkavallalas

H I R D E T É S