blank

Védelmet az egészségügyi dolgozóknak! – Azonnali cselekvésre szólít fel a MOK

blank
blank

H I R D E T É S

Humanitárius katasztrófával fenyeget Magyarországon a koronavírus a Magyar Orvosi Kamara szerint. Az szervezet az emberek érdekében konstruktív együttműködést vár a kormánytól mind a járvány leküzdésében, mind a magyar egészségügy fejlesztő átalakításában.

A MOK leszögezi: a járvány egész Európában egy új, súlyosságában a tavaszi csúcsokat messze meghaladó szakaszba lépett. A nemzetközi trendek alapján a járvány gyors súlyosbodása várható, és a hasonló helyzetű környező országok már többnyire meghozták a szakértők ajánlásait követő, szükséges intézkedéseket, hogy megóvják és megbecsüljék a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozókat – írták. Leszögezték: az egészségügyi ellátórendszer szerepe a járványkezelésben csupán kárenyhítő, a meghatározó a fertőzés terjedése, ennek megfékezése azonban összkormányzati felelősség.

    A MOK “az egészségügyi krízis küszöbén, az orvosok és betegek érdekében” azonnali cselekvésre szólítja fel a kormányt.

Elvárják:  

  • a tömegrendezvények szigorúbb szabályozását;
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyekre vonatkozó további korlátozásokat
  • sérelmezik, hogy ősszel késett a tavaszihoz hasonló kampány, ami a maszkviselés és a távolságtartás fontosságára figyelmeztet;
  • az intézkedéseket a járványügyi szempontból leginkább veszélyeztetettek védelmére, így például az idősek külön vásárlási idősávjának visszaállítását;
  • a támogatást a vírusszkeptikus csoportok elleni harcban
  • a Covid-betegek ellátására kijelölt intézményekben mielőbb szüntessék meg a teljes ellátási spektrumot
  • a 65 év feletti egészségügyi dolgozók visszaléphessenek az ellátásból
  • az egészségügyi személyzet rendszeres szűrését és fokozott védelmét
  • a kormány hívja fel az emberek figyelmét az egyéni megelőzés fontosságára és a társas érintkezések számának csökkentésére;

Kérik továbbá, hogy a Magyar Orvosi Kamara és az orvostársadalom számára a kormány tegye hozzáférhetővé a járvány különböző szakaszainak védekezését leíró alapdokumentumot.

blank

A kamara szerint mindezek hiányában hamarosan a járvány tömeges fertőzésekkel járó szakaszával kell szembenéznünk, potenciálisan napi több ezer új fertőzéssel és akár több százas nagyságrendű halálozással. Ehhez az egészségügy túlterhelése és az egészségügyi dolgozók tömegeinek megbetegedése miatt, a megfelelő ellátás hiányában egyéb betegségben elhalálozók száma is hozzáadódik majd – tették hozzá.

    A 48 000 magyar orvos képviseletét ellátó kamara szakmai támogatásáról biztosította közleményében a kormányt, amelyet felszólított, hogy “a járvány okozta humanitárius és egészségügyi katasztrófa elkerülése érdekében mielőbb hozza meg a nemzetközi ajánlásoknak és gyakorlatnak megfelelő, szigorító intézkedéseket” – írták.

Forrás: MTI

#jarvany #magyarorvosikamara #egeszsegugy #prevencio #szigoritas #egeszsegugyidolgozok

H I R D E T É S