blank

Vége a burkolt foglalkoztatásnak – szigorodik a KATA januártól

blank
blank

H I R D E T É S

Jövőre a szabályokat kijátszó nagy cégek már nem élhetnek vissza a kisadózó vállalkozások tételes adójával. A január 1-jén hatályba lépő változások a mintegy 340 ezer katást, a lakosságnak értékesítő mikrovállalkozásokat egyáltalán nem érintik. Cél a burkolt foglalkoztatás megakadályozása.

2020. december 31-ig a KATA-adózás hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak, BT-nek vagy KKT-nek kétféle KATA-fizetési kötelezettsége volt. Egyrészt havonta a tételes adó ami 25.000 forint vagy 50.000 forint, illetve választás esetén 75.000 foront. Ezenkívül ha valaki az éves KATA-határ összegét átlépte (ennek összege egy évre 12millió Ft volt), akkor 40% KATA adókötelezettség terhelte a határ feletti részre.

Ami változik 2021. januártól:  

1.) Ha kifizetőnek minősülő vállalkozás juttat olyan katás adózást választó partnernek bevételt, akivel kapcsolt vállalkozásban van, az első forinttól 40% kata-adó terheli a kifizetőt a tárgyhónapot terhelő hónap 12-éig. Ezenkívül a járulékbevallásban a befogadott katás partner számláját jelenteni kell (a kisadózó nevével, címével és adószámával).

2.) Amennyiben a kifizető partner külföldi illetőségű vállalkozás vagy szervezet, a 40% kata adófizetési kötelezettség a kisadózót terheli.

3.) Ha a belföldi kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 %-os mértékű adót fizet. Az első adófizetés arra a hónapra vonatkozik, amikor a 3 millió forintot meghaladja az összeg, szintén a tárgyhónapot követő hónap 12-éig.

Fontos rendelkezés, hogy a fentiek alapján számítandó 3 millió forint feletti értéket a 12 milliós értékhatár számításánál figyelmen kívül kell hagyni. Tehát a 40%-os százalékos kata összeget csak egyszer kell megfizetni.  Emellett a fentiek alapján megfizetett 40%-os adó nem mentesíti a kisadózót a tételes adófizetés alól.

A szabályozás nyilvánvalóan a burkolt munkaviszonyok fenntartásának megakadályozását szolgálja.

Rosszabbul jár a kisadózó, ha a sok kisösszegű megbízása mellett van 2-3 olyan nagyobb összegű állandó vagy eseti  megbízása, amelyből vagy a havi 250 000 forintot vagy az éves 3 millió forintot meghaladja a vállalkozói díj.

Az említett módosítok 2021. január 1-jén lépnek majd hatályba.

Szakértő: Tóth Eszter, pénzügyi számviteli szakellenőr, Kék Indigó Kft.

#adozas #kata #vallalkozas #jogszabaly #burkoltfoglalkoztatas

H I R D E T É S