blank

Zöld rendszámot kaphatnak a tisztán elektromos motorok is

blank
blank

H I R D E T É S

Az Elektromobilitási Stratégia legkésőbb 2025-ig irányozza elő a zöld rendszámhoz kapcsolódó rendelkezések teljes felülvizsgálatát. E folyamat előkészületeinek részeként született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel.

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban pedig a közúti közlekedés felel. A környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlrményében.

Az újonnan forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben tavaly. A járműkategóriába a többi között a quadokat és a mopedautókat is beleértve három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza.

A már használatban lévő járművek üzemben tartói időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélővé besorolást, majd ezt követően végeztethetik el a rendszám cseréjét. Az előírások augusztus 11-én lépnek hatályba. A környezetkímélő járművek üzemeltetői a hatályos előírások alapján többféle adó- és illeték megfizetése alól is mentesülnek.

Forrás: MTI

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #kozlekedes #technologia

H I R D E T É S