A bruschetta egy egyszerű vendégváró recept, amit egy sűrű munkanap után, vagy hétvégén mikor nincsen kedvünk egész nap a konyhában állni, pillanatok alatt elkészíthetünk.
A bruschetta fő előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen romlandó élelmiszert, így nem kell azon izgulni, hogy a nyári hőségben megromlik, másrészt pedig remekül fel lehet használni hozzá a pár napos kenyeret, hiszen pirítóssal a legfinomabb.
A tökéletes bruschetta alapja a jó minőségű, édeskés picit lédús paradicsom. Ha be tudunk szerezni, akkor a legjobb választás a San Marzano paradicsom. Ha épp nincsen a boltban vagy a zöldségesnél, akkor a nagyobb termésű fajták közül válasszunk. Az elkészítéséhez gyakorlatilag egy deszkára, egy éles késre és egy lezárható műanyag dobozra van szükség. Ez utóbbit azért érdemes, mert ha ebben keverjük ki és tároljuk a maradékot, akkor eggyel kevesebb tálat kell majd a végén elmosogatnunk.
Hozzávalók (8-10 darabhoz)
600g paradicsom
4 gerezd fokhagyma
pici olívaolaj
ízlés szerint só, bors
egy pici olívaolaj
néhány levél bazsalikom
pár szelet száraz kenyér
A paradicsomot egy éles késsel apró, nagyjából egy centis darabokra vágjuk. Ez a munka legnehezebb része. Utána megpucoljuk a fokhagymát, és a gerezdeket is felszeleteljük. A paradicsomot összekeverjük a fokhagymával, meglocsoljuk az olívaolajjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd betesszük 10 percre a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Közben elkészítjük a pirítósokat. Bőségesen rákanalazzuk a kenyérszeletekre a paradicsomos alapot, és a végén néhány levél bazsalikommal megdíszítjük.
Szerző: K.T.
Fotó: Envato