karrier, film, onismeret,
Fotó: Envato

Így segíthetnek a könyvek és a filmek, ha elakadtunk a karrierünkben 

blank
blank

H I R D E T É S

A könyvek és filmek fontos szerepet játszanak az életünkben, hiszen a karakterekkel könnyedén azonosulhatunk is akár. 

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, pontosan mit is árul el rólunk az, hogy mely szereplőket érezzük közel magunkhoz egy-egy történet során. Személyes tapasztalatom, hogy a kedvenc sorozatomból, amit már többször újranéztem az évek során nem mindig ugyanazok a karakterek fognak meg, sőt van, hogy olyan szereplővel kezdek el sorsazonosságot érezni, akit korábban egyáltalán nem is kedveltem. Az, hogy mely történetek, mely szereplők kerülnek hozzánk közel sokat megmutat arról, aktuálisan hányadán is állunk magunkkal. Kérdés: miként fordíthatjuk ez a javunkra? Hogyan inspirálódhatunk a könyvekből, filmekből, ha éppen elakadtunk a karrierünkben vagy az életünk egy pontján? Mutatjuk! 

A történeteknek bizony ereje van 

Ha önismereti kérdésekről kezdünk el beszélni, akkor jó ha tudjuk, hogy a tanácsokkal, ötletekkel, motivációs üzenetekkel Dunát lehetne rekeszteni. Amikor szóba kerül az önismeret, akkor mindenki egy nagyon rögös, nagyon hosszadalmas, kihívásokkal teli utat képzel maga elé, s valahol persze ez igaz is, hiszen megtalálni magunkat nem mindig könnyű, de ki mondta, hogy ezt nem lehet akár játékossá vagy élvezetessé tenni? A saját sorsunk kovácsai mi magunk vagyunk, s ahogy azt már egy korábbi cikkemben is említettem, gyakran az álmaink megvalósításának egyetlen akadályai saját magunk vagyunk, éppen ezért nem biztos, hogy árt az önismeret kérdését is más oldalról megközelíteni. A filmek és könyvek általi inspiráció azért lehet nagyon hasznos, mert játékossá teszik az önismereti folyamatot. Egy történet, egy karakter, egy szituáció által teljesen új oldalról ismerhetjük meg saját magunkat, egészen új felismeréseket kaphatunk, a történetek új nézőpontokat adhatnak nekünk. 

Mire gondolok pontosan? 

Mondok egy példát: Idén 31 éves leszek, de még mindig az egyik kedvenc könyv/film sorozatom a Harry Potter. Annak idején, amikor a könyvek és a filmek megjelentek a magyar piacon pontosan egyidős voltam a főbb karakterekkel, ezáltal együtt is nőttem fel velük. Bár az ő varázslatos világukban számos mágikus problémával kellett megharcolniuk, de ha figyelmesen olvastunk a sorok között, akkor rengeteg olyan hétköznapi gonddal is szembesültünk, ami nekünk “mugliknak” jelent kihívást. Problémák a szülőkkel, baráti kapcsolatok, harc a rendszer ellen, a hogyan tovább kérdése, mi leszek, ha nagy leszek és még sorolhatnám. A Harry Potter könyvek által jöttem rá, hogy a gyerekkoromban kötött barátságok mennyire fontosak, ezek azok a kapcsolódások, amik életem végéig elkísérnek majd azt hiszem. 

Oké, de hogy jön ez a karrierhez? 

Jogos a kérdés, de máris megválaszolom. A Harry Potter könyveknek köszönhetem azt, hogy elhittem: meg tudom valósítani az álmaimat. Azt hiszem Ron Weasly egyik jelenete inspirált a leginkább, amikor a kis vörös fiú az első kviddics mérkőzésére készült és attól rettegett elbukik. Akkor Harry titokban bájitalt adott neki, elhitette vele, hogy a bájital hatására teljesített kiválóan, pedig valójában semmit nem kapott. Placebo volt az egész, Ron mégis hinni kezdett magában. Mi ebből a tanulság? Természetes a hit. Az önmagunkba vetett hit és az, mások bíznak bennünk. Fontos, hogy elsősorban saját magunkról elhiggyük, képesek vagyunk rá. Képesek vagyunk előrelépni a karrierünkben, képesek vagyunk akár egy egészen más utat választani, de egyáltalán nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy mások, a család, a barátok biztatnak és támogatnak minket az álmaink megvalósításában.

Milyen történeteket válasszunk? 

A fenti sorokkal senkit sem arra szeretnék kötelezni, hogy akkor csapja fel a Harry Potter könyveket és kizárólag abból merítsen ihletet. Dehogy, ez csupán a személyes tapasztalásom, ráadásul sok egyéb más könyv és film és adott már nekem olyan válaszokat, amik alapjaiban változtatták meg a nézőpontomat. Dan Millman: A békés harcos útja példának okán máig olyan könyv/film, amit a nehezebb időszakaimban előveszek, de az Ízek, imák, szerelmek is rengeteg nehézségen segített már át, adott löketet egy-egy döntés meghozatalában. Az, hogy milyen jellegű történet a legmegfelelőbb a számunkra nagyban függ attól is, hogy aktuálisan mi az elakadásunk tárgya. Ha a karrierünk kapcsán elbizonytalanodtunk, akkor érdemes lehet magunknak néhány egyszerű kérdést feltenni, úgymint:

„Mire keressük a választ? Az okoz nehézséget, hogy megtaláljuk, miben lehetnénk jók, vagy éppen félünk kilépni a taposómalomból és netán karriert váltani?”

A jól megfogalmazott kérdésekből lesznek a jó válaszok 

Ahogy sikerült a kérdések által leszűkítenünk mi is a saját problémánk, máris neki állhatunk a témába vágó műveket keresni. Ha szívesen olvasunk, merülünk el hosszabb távon is egy-egy történetben, akkor érdemes ezt az opciót választani, azonban ha nem vagyunk valódi könyvmolyok, akkor a filmnézés kiváló alternatívát jelenthet. A lényeg, hogy mindkét esetben figyeljünk az érzéseinkre, mit vált ki belőlünk egy-egy történet, hogyan reagálunk a karakterek cselekedeteire, bele tudjuk-e képzelni magunkat az adott szituációba, mi hogyan reagálnánk. Mélyüljünk el bátran, adjuk át magunknak a sztorinak, hiszen a végén a jól megfogalmazott kérdéseinkből, nagyszerű válaszok születhetnek. 

Szerző: Gerber Petra 
Fotó: Envato

H I R D E T É S