business man

114 millió ember munkája ment rá a járványra

blank
blank

H I R D E T É S

A koronavírus-járvány mára 114 millió embert sújtott munkanélküliséggel egy nemzetközi felmérés szerint: 2020-ban ennyien vesztették el az állásukat. Ez a korábban példa nélküli globális probléma a nőket (5 százalék) a férfiaknál (3,9 százalék) súlyosabban érintette, de a teljes átlaghoz (4,3 százalék) képest legdurvábban a fiatal munkavállalókat (8,7 százalék) – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization – ILO) adataiból.

„Az EU minden erőfeszítése ellenére a járvány meghiúsította korábbi 6 év pozitív tendenciáját. Sürgősen új, igényes munkahelyekre van szükségünk, különösen a fiatalok számára. A válság következtében a munkanélküliség a teljes munkanélküliségi ráta háromszorosára nőtt” – vélekedett Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság (EB) ügyvezető alelnöke.

Az EB 2030-ig mindezt egy új, szociálisabb Európára irányuló tervvel kívánja ellensúlyozni, több munkával és kevesebb szegénységgel.

A foglalkoztatás ez által a 2019-es 73 százalékról 2030-ra 78 százalékra nőne, a foglalkoztatott nők és férfiak száma közötti rés a felére csökkenne, és a nem dolgozó és nem tanuló fiatalok száma 12,6-ról 9 százalékra csökken. Végül az EU-ban 15 millióval kevesebb embernek kellene a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatát éreznie a következő 10 évben – 2019-ben 91 millióan voltak az ezektől tartók.

A nőket valóban súlyosabban érinti a járvány – mindenhogyan

A nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak az egészségügyben, a szociális ellátásban és a házimunkában, így kiszolgáltatottabbak a járvány következményei iránt. Az ILO szerint a nők 41 százaléka azokban az ágazatokban dolgozik, amelyeket a világjárvány leginkább sújt: az egészségügyi és szociális munkások 70 százaléka nő.

Ráadásul annak az összegnek a fele, amellyel a női egészségügyi dolgozók évente hozzájárulnak a globális gazdasághoz, fizetés nélküli munka. A világjárvány most azzal fenyeget, hogy megsemmisíti a gazdasági fejlődés évtizedeit, pedig már a világjárvány előtt is rossz volt az egyenlőség.

Fiatalok munkanélküliek: hogyan lehet megakadályozni egy generáció elvesztését?

Tekintettel arra, hogy Európában több mint hárommillió fiatal nem talál munkát – és a helyzet a pandémiával súlyosbodik -, fiatalok munkanélküliségi válságáról beszélhetünk.

Az ifjúsági munkanélküliség Európában 2019-ben már 15 százalékon volt. Aztán jött a világjárvány. Ma már megközelíti a 18 százalékot (17,8%), ami azt jelenti, hogy 3,1 millió 15–24 éves fiatal munkanélküli. És 4,7 millió, ha a 15-29 éveseket számoljuk.

A munkanélküliségük csökkentése és a lehető legtöbb fiatal európai bevonása a munka világába az EU politikai napirendjének központi elemei. A koronaválság ugyanis nagyban növeli a csoport tagjainak a munkaerőpiacról való kiesését. Az EU legalább 22 milliárd eurót tervez befektetni a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

Forrás: https://de.euronews.com, https://de.euronews.com, https://de.euronews.com

Szerző: T.M.

#jarvany #munkahely #munaknelkuliseg #eu #foglalkoztatas

H I R D E T É S