blank
Fotó: Steve Jurvetson / Wikimedia

137 millió dollárt kell fizetnie a Teslának rasszista dolgozói miatt

blank
blank

H I R D E T É S

A kaliforniai esküdtszék arra kötelezte a Teslát, hogy fizessen 137 millió dollár (mintegy 40 milliárd forint) kártérítést korábbi alkalmazottjának, mert a színesbőrű férfit rendszeres rasszista támadások érték a cég fremonti autógyárában.

Owen Diaz 2015 júniusa és 2016 júliusa között liftkezelőként dolgozott a gyárban. A férfi elmondta: az üzemben, ahol a fia is dolgozott, az afroamerikai alkalmazottakat folyamatosan rasszista jelzőkkel és becsmérlő kifejezésekkel illették. Szerinte a felettesekhez intézett panaszok ellenére a Tesla nem tett lépéseket az ügyben.

A bíróság által megítélt hatalmas összeg egyébként több, mint amennyit a volt dolgozó ügyvédei kártérítésként igényeltek, akik csak azért tudták bíróságra vinni az ügyet, mert a férfi nem írta alá a céggel azt a megegyezést, mely szerint a felek vitáikat peren kívül intézik el.

„Örömünkre szolgál, hogy a bíróság igazságos ítéletet hozott, és olyan összeget ítéltek meg, amely remélhetőleg arra kényszeríti a Teslát, hogy lépéseket tegyen a széles körében elterjedt rasszizmus visszaszorításáért és a  világ egyik legnagyobb, leggazdagabb vállalata végül kimondja, hogy ilyesmi még egyszer nem fordulhat elő egyik gyárában sem.” –  nyilatkozta Lawrence Organ a kaliforniai polgárjogi jogi csoport munkatársa a Washington Postnak.

Az ítéletet követően a Tesla közzétette Valerie Capers blogbejegyzését, amelyben az – egyébként ugyancsak színesbőrű – humánerőforrás vezető lekicsinyelte a rasszista bántalmazással kapcsolatos vádakat a perben.  “Owen Diazon kívül még három alkalmazott vallotta a tárgyaláson, hogy a munkatársak rendszeresen „niggereztek” a  fremonti gyárban, és bár valamennyien egyetértettek abban, hogy az szó használata nem megfelelő a munkahelyen, abban is egyetértettek, hogy legtöbbször barátságosan és általában éppen az afro-amerikai kollégák használták a kifejezést.”

Workman szerint a Tesla nem hagyta figyelmen kívül Diaz panaszait: a belső vizsgálatot követően két alkalmazottat menesztettek, egy harmadikat pedig felfüggesztettek. Hangsúlyozta azt is, hogy a cég változtatásokat hajtott végre azóta, és létrehozott egy etnikai sokszínűségért és egy munkavállalói kapcsolatokért felelős csapatot, amely feladatául a hasonló jellegű a munkavállalói panaszok kivizsgálását kapta.

“Bár meggyőződésünk, hogy ezek a tények nem indokolják a San Francisco -i esküdtszék ítéletét, elismerjük, hogy 2015 -ben és 2016 -ban nem voltunk tökéletesek. Persze ma sem vagyunk még hibátlanok, de hosszú utat tettünk meg az elmúlt 5 évben. Továbbra is fejlődünk és javulunk a munkavállalói aggályok kezelésében. Időnként tévedünk, és ha ez megtörténik, vállalnunk kell a felelősséget”

A Tesla piaci értékét  jelenleg 780 milliárd dollárra becsüli a Bloomberg Billionaires Index, ügyvezetője, Elon Musk pedig a világ leggazdagabb embere, 211 milliárd dolláros vagyonával.

#rasszizmus #tesla #karterites #musk

H I R D E T É S