blank

5 dolog, amit a külföldi munkavállalás után meg kell tenned

blank
blank

H I R D E T É S

Az utolsó munkadarabokat csinálod, vagy már túl is vagy rajta… Talán már le is adtad a belépőkártyádat… Összeszedtél mindent a szálláson, ami a Tiéd… És már meg is van, mikor indulsz haza… Igen, ez mind annak a jele, hogy véget ér(t) a külföldi munkavállalásod, és most új irányok felé orientálódsz. Akármerre is visz utána az élet, ne feledd, hogy ilyenkor is vannak olyan tennivalók, amiket muszáj elintézni. Minisorozatunk negyedik, záró részében ezeket vesszük át.

Rendesen „elszámolni” a céggel

Amennyire alaposan fel kell készülni a kinti munkára, legalább ugyanannyira fontos, hogyha az valamilyen formában komolyan megváltozik/véget ér, akkor a kötelező köröket ne csak nyűgnek érezze az ember, hanem tudja, hogy ezek a „mindenképpen teljesítendő feladatok” közé tartoznak. Ezek közül messze az egyik legfontosabb, hogy az eddigi munkaadóddal rendesen el kell számolni. Amit le kell adni, azt add le. Amit át kell adni, add át. Ami a Tiéd, azt mindenképpen kérd el, és azok nélkül még véletlenül se távozz. Vannak persze dolgok, amiket nem lehet azonnal teljesíteni, de fontos, hogy ilyenkor kérd meg őket, hogy ami ilyen jellegű (pl. kilépőbér és -papírok intézése), akkor azokat rövid időn belül intézzék el!

Szállást rendben átadni

Ezt a dolgot nem kell túlmagyarázni. Összeszedni mindent, ami a Tiéd, rendrakás, takarítás, a dolgok alapos átnézése, majd a szállásadóval elrendezni, amit kell. Két dologra mindenképpen felhívnánk a figyelmedet: először is nagyon fontos, hogy albérlet esetén mindent a bérleti szerződés vonatkozó pontja, egyéb másik szállás esetén pedig az előzetes megállapodás szerint intézzetek el, másodszor pedig a kulcso(ka)t mindenképpen add le személyesen, ne vidd el magaddal!

Egyebek elrendezése

Ennyivel még mindig nem ért véget a dolog, ugyanis egészen biztos, hogy vannak más teendők is. Amennyiben tényleg kiköltözöl a szállásodról, és ha oda be voltál jelentve, akkor azt a lakcímet meg kell szüntetni. Vagy esetleg nincs szükség már a kinti bankszámlára? Meglehet szüntetni, de vigyázz, mert ha arra kapod (illetve kapnád) a kilépőbéredet, akkor egy ilyen idő előtti lépés esetén csak magadat okolhatod, ha nem érkezik meg az, ami jár! Ez is csak azt bizonyítja, hogy az ilyen jellegű tevékenységeket is mindig meg kell csinálni!

Biztosítottság ellenőrzése

Korábban már beszéltünk róla, hogy az indulásnál mennyire fontos ezt megtenni[1] – és ez most sem változott, csak most inkább más céllal kell ezt elrendezned! Ne feledd, ha maradsz a kinti biztosítottsággal, de pl. országot váltasz, akkor se mulaszd el ezt a fajta ügyintézést! Amennyiben hazajössz, és itthon maradsz, akkor ezekkel a papírokkal irány a NAV illetékes szerve, hiszen nagyon fontos (különösképpen a mostani helyzetben), hogy itthoni tartózkodás esetén (is) meglegyen a biztosítottságod!

blank

Tanulságok leszűrése

Hazaértél, a család üdvözölt, talán a dolgaidat is elkezdted már kipakolni, esetleg ismerősökkel is beszéltél már… Egyvalamit még biztosan nem fogsz megúszni, ez pedig a történtekkel való számvetés. Fontos, hogy szánj rá időt, és gondold végig, mi történt! Mi volt a célod az elején? Mit szerettél volna elérni? Milyen céghez kerültél? Milyen volt a légkör, a kollégák, és persze maga munka? Hogyan bántak ott veled? Miért ért véget a dolog? Összerúgtátok talán a port, de azért a végén megbeszéltétek az okokat? Van még visszaút? Sikerült esetleg békében elválni? Mi változott időközben? Ha jót akarsz, akkor ilyen és ehhez hasonló kérdéseket mindenképpen tegyél fel legalább egyszer saját magadnak, és fontos, hogy ezekre őszintén is válaszolj! Nyilván lesznek olyan dolgok, amiknek ülepedniük kell, és olyan kérdések is, amikre talán majd csak az életed későbbi szakaszában lesz válasz, de addig is hadd adjunk egy (utolsó?) jó tanácsot, amit mi magunk is másoktól kaptunk (és persze megfogadtunk): a tapasztalat önmagában még nem tesz bölcsebbé – de a megfelelően feldolgozott tapasztalat viszont igen! 😊

Szerző: Lendvay Lajos, toborzási tanácsadó

#kulfoldimunka #munkavallalas #leszamolas #biztositas


H I R D E T É S