A megelégedés fiziológiája

H I R D E T É S

Vajon mi az oka annak, hogy bizonyos emberek a legnehezebb körülmények között, a legnagyobb kihívások dacára is viszonylag stabilan és kiegyensúlyozottan reagálnak, és vannak, akik szinte sohasem elégedettek, legyenek körülményeik akár sokkal kedvezőbbek, mint másoké? Doktor Wilhelm Márta, a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézetének egyetemi tanára válaszol.

Természetesen mindenkinek a saját sorsa a legnehezebb, belülről, a saját fejből szemlélve a saját „gyári beállításaival” operálva. Ugyanakkor a rendszer ilyen-olyan irányból „hekkelhető”, egy bizonyos határig legalábbis.

Gondolnánk-e vagy sem: az emberben genetikailag kódolt a természet szeretete. Ezt kutatások is igazolják. Így a természetes környezet, annak elemei képesek fizikailag is fokozni a boldogságérzetet. Az urbánus viszonyok önmagukban is nehézségek hordozói, beleértve többek között a mesterséges fényeket is, amelyek úgy az ember, mint egyéb élőlények hormonháztartását összezavarják. A macskák szaporodási ciklusa is megváltozni látszik az utóbbi időben, ahogy a városban élő madarak is gyakorta pusztulnak el a kimerültségtől, tekintve, hogy a fényviszonyok nem hagyják őket az eredeti bioritmusuk szerint pihenni.

Az emberi teljesítményt egy bizonyos pontig fokozhatja ez a változás, de a kimerülés veszélye hosszú távon ugyanúgy fenyeget, mint a madarak esetében. Nem beszélve arról, hogy ha egy élőlény természetes bioritmusa helyett egy külső ritmus szerint kénytelen élni, gyakrabban lesz beteg, nehezebben gyógyul meg: az immunrendszer ugyanis igen érzékenyen, biológiai módszerekkel kimutathatóan reagál.

Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a test és lélek egyensúlyát, egészségét fenntartó mozgalmak. Ma már számtalan módszer áll rendelkezésre. A test elernyedését célzó relaxációk, az elme pihenését elősegítő vezetett vizualizációk, meditációk, a pszichológusok által használt hipnózis mind-mind a tudatalattiban való könnyebb eligazodást, annak megismerését, szolgálatunkba állítását segítik. Abban ugyanis, hogy ki hogyan érzi magát, jelentős szerep jut az elhatározásnak is, ám a tudatos célkitűzés önmagában még nem elég, szakemberek segítségével lehet a gátakat feltárni, az elmét „újrahuzalozni”…

Az elme ugyanis képes az öngyógyításra, ahogy azt az egyiptomiak, vagy a reneszánsz korban élők is megfigyelték, és alkalmazták.

A természetbe visszatérő ember könnyebben hangolódik rá saját öngyógyító képességére is, könnyebben kerül egy meditációhoz hasonló relaxált állapotba, már a természetet idéző képek, színek látványa is, a falevelek tapogatása, a természetből ismert hangok, a vízcsobogás, a madárcsicsergés, minden érzékre hatón kifejti áldásos hatását. Szenzoros rendszerünknek olyannyira fontos a természeti képződmények érintése, hogy a fák ölelésével, levelek tapintásával, az erdei természetes illatokkal például kimutathatóan nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb állapotba kerülünk.

Természetesen azt, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, hogyan vagyunk képesek érezni magunkat, sok minden befolyásolja. A felsoroltakkal és azokon túl is számtalan módszerrel igyekezhetünk a mentális, szellemi, lelki egészségünket, harmóniánkat fenntartani, miközben természetesen vannak olyan fiziológiai adottságok, amelyeket hozunk, és amelyek vagy megkönnyítik a dolgunkat és az életfolyamatokat, vagy éppen megnehezítik.

Tartozzunk akármelyik csoportba, a lehetőségek feltárása, a szakemberek segítségének igénybevétele mindenképpen hasznunkra válik, hiszen a napi stresszt, beleértve a munkahelyi feladatokat is időről időre rugalmasan kezelni, az életet elégedetten szemlélni mindenkinek kemény önmunka.

Fotó:Envato

Szerző: B.E.

#egeszseg #harmonia #ongyogyitas

H I R D E T É S