AMR robot
AMR robot és az ember biztonságos együttműködése egy raktárban

A robotizáció átalakítja a munkaerőpiacot – A mobil robotok megbecsült és értékes csapattagokká válnak

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaerőpiac folyamatosan változik, ám az utóbbi évtizedben egyszerre lehettünk tanúi példátlan, és a várakozásoknak megfelelő fejleményeknek is. Az elkerülhetetlen, hogy az innovációk következtében egyes repetitív feladatok megszűnjenek, azonban a hatékonyabb munkafolyamatok és okosabb technológiák – mint például a robotika – előtérbe kerülésével megnyílik az út az újonnan létrehozott pozíciók előtt.

A robotok azért vannak, hogy segítsenek

Ha megnézzük, hogy a rengeteg technológiai újítás milyen mértékben könnyítette meg mindennapi életünket, észrevesszük, hogy a folyamat kézzel fogható előnyei egyértelműen a maguk oldalára billentik a mérleg nyelvét a kezdeti aggodalmakkal szemben. Ahhoz azonban semmi kétség nem fér, hogy a robotok és automatizált megoldások elterjedése átalakítja és átszervezi a jelenlegi munkaerőpiacot.

A robot, mint munkatárs

Az új és innovatív automatizációs megoldások szinte bármilyen típusú és bármelyik iparágban működő vállalat munkafolyamatain képesek javítani. Az egyik folyamat, ahol az automatizálás rendkívül előnyösnek bizonyult, az anyagmozgatás. Az autonóm mobil robotok, röviden AMR-ek, képesek azon komoly belső szállítási feladatok elvégzésére, amelyek korábban az alkalmazottak feladatai voltak, ideértve a kocsik tolását vagy vontatását, illetve a nehéz súlyok emelését. Azzal, hogy leveszik ezt a feladatot az emberek válláról, a munkatársak felszabadulnak az időigényes, repetitív, ergonómiai szempontból nem megfelelő és gyakran veszélyes munkák alól, és így értékesebb, kreatív képességeket igénylő feladatokkal foglalkozhatnak. Ennek eredményeképpen amellett, hogy a vállalatok nagyobb hatékonyságra és termelékenységre tesznek szert (az átfutási idő rövidülésének, a feltorlódási kockázat csökkenésének és az optimalizált biztonságnak köszönhetően), a munkatársak is magasabb szintű körülmények között dolgozhatnak.

Az AMR-ek kiválóan működnek rendkívül dinamikus környezetben, magas forgalmú gyárterületeken, ahol az ütközés kockázata folyamatosan fennáll. A piavezető Mobile Industrial Robots AMR-jeit pontosan erre a célra fejlesztették ki, hogy biztonságosan közlekedjenek emberek és akadályok mellett. Integrált biztonsági funkcióiknak köszönhetően ütközésre esély sincs, mivel a robot azonnal megáll, vagy újratervezi útját, amikor fejlett érzékelői egy alkalmazottat, vagy bármilyen más tárgyat észlelnek az útvonalon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen típusú robotok képességei, az általuk nyújtott előnyök, valamint az a tény, hogy programozásukhoz nincs szükség robotikai szaktudásra, még azokat a munkatársakat is gyorsan meggyőzi, akik korábban a leginkább hajthatatlanul ellenezték a robotok bevezetését. Az AMR-eket a csapat értékes tagjaiként tartják számon, és gyakran nevet is kapnak emberi kollégáiktól.

blank
Kép: Novo-Nordisk-MIR megoldás

Az ember és AMR közti együttműködés típusai

Jelentős eltérések vannak a különböző AMR-ek típusai között, valamint az AMR és az emberi munkatárs közötti kapcsolat szintjeiben. Egyes AMR-ek „sötét raktárakban” vagy védett gyártási környezetben dolgoznak az emberek bevonása nélkül, és emiatt nem tekinthetők együttműködőnek, míg mások megosztják a munkaterületet és az emberekkel együtt dolgoznak. Az emberek és AMR-ek együttműködése az emberektől függetlenül dolgozó robottól a megosztott munkaterületen át egészen egy olyan robotig terjedhet, amely egy közös munkaterületen dolgozó embertől kap utasításokat, vagy kommunikál az alkalmazottakkal.

Jelenleg a legtöbb mobil robotokkal dolgozó alkalmazás megosztott munkaterületen működik, ahol a robot és az alkalmazott egymás közvetlen közelében végzi munkáját, a feladatokkal egymás után sorban foglalkozva, vagy ahol a robot parancsokat kap az emberi dolgozótól, például áru felvételével vagy leszállításával kapcsolatban. A robot elvégzi az anyagmozgatást, míg az alkalmazott a munkaállomáson marad, de munkájukat ugyanazon a területen végzik el, és ugyanabban a térben mozognak. Az egyre nagyobb mennyiségű megszerzett tapasztalatnak köszönhetően egyre több robotot telepítenek ilyen feladatokra, és az együttműködési koncepciók lehetőségei folyamatosan bővülnek. Az AMR-ek és az alkalmazottak közti együttműködés egyre szorosabbá fűződik, így nagyobb hangsúly kerül a reszponzív együttműködésre. Ilyen például a követési funkció, ahol a robot követi az alkalmazottat áthelyezési műveletek során, de említhetjük az irányított válogatást is, ahol az AMR mutatja meg a munkatársnak, hogy hova menjen. Ezek az alkalmazások leginkább a raktári és e-kereskedelmi feladatok esetén jellemzőek.

A Mobile Industrial Robots-ról:

A Mobile Industrial Robots (MiR) az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait (AMR) fejleszti és forgalmazza, amelyek segítségével a gyártók egyszerűen és költséghatékonyan tudják menedzselni belső logisztikai folyamataikat, felszabadítva a munkavállalókat a magasabb értéket képviselő feladatok érdekében. Több száz közép és nagy multinacionális gyártóvállalat és logisztikai központ mellett kórházak is világszerte alkalmazzák a MiR innovatív robotjait. Globális piacvezetőként a MiR terjesztési hálózata világszerte több mint 60 országra terjed ki. Regionális irodákkal rendelkezik New York-ban, San Diegóban, Szingapúrban, Frankfurtban, Barcelonában, Tokióban és Sanghajban. A MiR 2013-as alapítása óta gyors növekedésre tett szert, értékesítése 1246%-al nőtt 2015 és 2020 között. A tapasztalt dán robotipari szakértők által alapított MiR központja a dániai Odensében található. A vállalatot 2018-ban akvirálta a Teradyne, az automatikus tesztelő berendezések vezető beszállítója. További információ: https://www.mobile-industrial-robots.com/hu/

(x)

#robitizacio #munkaeropiac #technologia #ipar #munkavedelem #amr#innovacio #fenntarthatosag

H I R D E T É S