blank

Beindult a nagy vándorlás a munkaerőpiacon

blank
blank

H I R D E T É S

A munkáltatók nagy örömére a járvány egyértelmű hatásának eredményeként a  fluktuáció tavaly az elmúlt 5 éve legalacsonyabb adatát mutatta. Sokan kivártak, a feszültségek azonban ez idő alatt sem csökkentek és most egyszerre robbant be az, amire sokan nem számítottak. A mértékére legalábbis biztos nem.

A HR-Evolution Kft. ProfitLine-ban megjelent idei kutatásának eredménye rámutatott, hogy 2020-ban mélypontra, 26 százalékra süllyedt az elvándorlás átlagos mértéke a hazai munkaerőpiacon. A pandémia a kereskedelemre volt a legjelentősebb hatással, ahol 32-ről 18%-ra csökkent a fluktuáció mértéke. Csikós-Nagy Katalin a HR-Evolution ügyvezetője szerint  a múlt év egy átmeneti időszak volt, amikor inkább a kivárás, mint a valódi elköteleződés miatt halasztották a váltást a munkavállalók. A járvány fékező hatásának enyhülésével ez azonban most bekövetkezett.

A cég előrejelzése szerint újra 30 százalék felett lesz az átlagos fluktuáció. A piaci információk szerint óriási a feszültség a munkaerőpiacon. A kékgallérosok körében megugrottak a bérek: Budapesten és környékén 2018-ban  még 1100 forint volt az átlagos órabér, most  29 százalékkal magasabb, 1420 forint, és egyre emelkedik. A pluszjuttatások terén még jelentősebb a változás. A pluszjuttatások mértéke átlagosan havi 50 ezer forint volt 2018-ban, ma már 144 ezer forint.

A cég a munkáltatók járványkezelését három csoportra osztotta: a támogatók emberközpontúan voltak jelen munkavállalóik életében az elmúlt egy évben, a látszatintézkedők nem adtak igazi segítséget, ezek  inkább munkáltatóimárka-építési céljaikat szolgáltak, mint valódi segítségnyújtást, a passzív vállalatoknál pedig az emberi tényezők a kifejezetten  háttérbe kerültek. Leginkább utóbbi két csoportot sújtja a fluktuációrobbanás.

A szakértő szerint az elvándorlás akkora költséget és károkat jelent a cégeknek, amelyek már jóval meghaladják a munkavállalók megtartásra fordítható összegeket. Most, amikor egyszerre van jelen a fluktuáció és a munkaerőhiány, a bérnövekedés és a koronavírus miatti bizonytalanság, egy munkáltató nem teheti meg, hogy ne fektessen munkavállalóinak elkötelezettség növelésébe.

Nagyon fontos foglalkozni  a járvány hatására megváltozott munkavállalói igényekkel is. Ilyen például a munkába járással töltött idő, hiszen megtapasztalva az otthoni munka kényelmét, nem szívesen utaznak sok időt a munkahelyre, egyre gyakoribb elvárás lett a home office. A fizikai dolgozók számára fontosabbak lettek a pluszjuttatások. Egyre tudatosabban figyelnek a testi és lelki egészségükre a kékgallérosok is, nem szívesen vállalnak már olyan műszakrendes munkát, ami hosszú távon egészségügyi károkat okozhat.

Fotó: Envato

#fluktuacio #berfeszultseg #beremelkedes #jarvany

H I R D E T É S