családi kedvezmény
Forrás: Envato

Családi szja-visszatérítés hatása

blank
blank

H I R D E T É S

A 2022-es év sok család számára jól indul, már, ami a tavalyi éveben megigényelhető szja-visszatérítést illeti. Ez azt jelenti, hogy több mint 1 millióan számíthatnak ebből származó bevételre, mely segítséget nyújthat a családok kiadásainak fedezésében.

A családi szja-visszatérítés annak jár, aki tavaly akár csak egy napra is családi kedvezményre volt jogosult. Családi kedvezmény annak jár, aki gyermek után szülőként családi pótlékot igényelhet, továbbá, aki családi pótlékra saját jogán jogosult. Ide tartoznak még azok a nők, akik a várandósságuk 91. napját betöltötték, valamint a házastárs, aki a várandós nővel egy háztartásban él. Továbbá az jogosult még családi kedvezményre, aki rokkantsági járulékban részesül.

Mire költik a befolyt összeget az emberek?

Ugyan kézenfekvő lenne azt mondani, hogy, akinek tartozása van, az ennek rendezésére, mégis előzetes felmérések alapján ez nem feltétlenül lesz igaz. Biztosan lesznek olyanok, akik tartozásaikat fedezik majd, de sokan mégsem erre fordítanák pénzüket. Vannak, akik hosszú távban gondolkoznak, így ők nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításaikat bővítik. Ez jó megoldásnak bizonyulhat, hiszen hozamot realizálhatnak, valamint ezekre az összegekre esetlegesen újra adó-visszatérítést kaphatnak. Kiváló alkalom a lakásfelújításra is, hiszen ennek költsége sosem alacsony, így, ha nem is a teljes finanszírozást, de egy részét megoldhatjuk most.

Természetesen sok olyan ember van, akinek a mindennapi megélhetéshez jön jól a befolyt összeg. Befizethetik számláikat, elintézhetik a bevásárlást, esetleg hozzájárulhatnak saját vagy gyermekünk tanulmányaihoz. A mindennapi életben rengeteg olyan általános dolog van tehát, amire bőven lehet költeni, és az év elején valljuk be, ezekre is nagyon jól tud jönni a plusz pénzbevétel. Ezen kívül van, aki szabadidős tevékenységre vagy szórakozásra áldozza pénzét, hiszen megveheti a kiszemelt elektronikai eszközt vagy megfinanszírozhat magának utazást/utazásokat. Ezzel abszolút nincs gond, hiszen mindenkinek más okoz örömöt, és bizony időközönként ezekre az örömforrásokra is szükséges áldozni.

Az, hogy ki mire költi szja-visszatérítését, teljesen egyéni döntés. Ki a jelenre fókuszál, ki pedig jövőbeli befektetéseket tervez, ez maximálisan egyén függő. Mindegyiknek megvan az előnye, viszont érdemes átgondolni, hogy mire költünk, hiszen ez egy jó lehetőség, hogy belefogjunk valami olyanba, amibe a havi jövedelmünk mellett nem lenne lehetőségünk. Ne hamarkodjuk el döntésünket, gondoljuk át, mérlegeljünk, így jó eséllyel fordítjuk pénzünket valami hasznosra.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S