blank

Egyesült Királyság – Jövő héttől elkezdődik a koronavírus elleni oltás

blank
blank

H I R D E T É S

Engedélyezte szerdán a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Boris Johnson brit miniszterelnök kormánya már 40 millió adagot megrendelt a Pfizer/BioNTech-oltóanyagból, és ez – mivel fejenként két oltásra lesz szükség – az első menetben húszmillió embernek, a brit lakosság csaknem egyharmadának lesz elegendő.

A Pfizer és a BioNtech november elején bejelentette, hogy közösen kifejlesztett oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli. A Pfizer nem sokkal később közölte, hogy a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot.

A gyógyszeripari cég nemrégiben jelezte, hogy brit jóváhagyás esetén néhány napon, akár órákon belül el tudja kezdeni vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását.

A cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. A vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.

A brit egészségügyi minisztérium szóvivője az engedélyezés szerdai bejelentése után közölte: a kormány elfogadta a gyógyszerfelügyeleti hatóság ajánlását a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazásának engedélyezésére. A szóvivő szerint az MHRA a benyújtott dokumentáció alapos tanulmányozása után úgy döntött, hogy az oltóanyag megfelel a szigorú biztonsági, minőségi és hatékonysági előírásoknak.

Először az idősotthonok lakói, az egészségügyben és a gondozószolgálatoknál dolgozók, az idősek és a klinikailag különösen veszélyeztetettnek minősülők kaphatnak oltást.

A vakcina forgalmazása a jövő héten kezdődik az Egyesült Királyságban.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerdai Twitter-bejegyzésében megerősítette: a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) készen áll arra, hogy a jövő hét elején megkezdje az oltások beadását. Hancock a BBC rádió szerda reggeli hírműsorában kijelentette: a vakcina engedélyezésének híre alapján bízik abban, hogy húsvéttól már jobb lesz a helyzet, és a jövő nyár “már mindenki számára élvezetes lesz”.

Az egészségügyi szolgálat az Egyesült Királyság történetének eddigi legnagyobb oltási kampányára készül. Ötven kórház áll készenlétben az oltások beadásának megkezdésére, és folyamatban van új oltóközpontok kialakítása egyéb helyszíneken, köztük nagy befogadóképességű konferenciacsarnokokban is.

A Pfizer ismertetése szerint a vakcinát mínusz 70 fokos hőmérsékleten kell tartani szállítás közben. Ehhez a cég egy bőröndméretű hordozóeszközt fejlesztett ki, amelyben szárazjég tartja a hőmérsékletet a szükséges szinten akár tíz napig. Egy-egy konténerben hozzávetőleg ezer adag vakcina fér el, de a kiszállítás után öt napig normál hűtőszekrény-hőmérsékleten, 2-8 fokon is tárolható az oltóanyag. Így például a körzeti orvosi rendelőkben is külön beruházás nélkül megoldható a vakcina tárolása.

A brit kormány külön államtitkárságot hozott létre az egészségügyi minisztériumon belül a koronavírus elleni oltási kampány megszervezésére és irányítására.

A napokban az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus-oltóanyagának gyógyszerfelügyeleti engedélyezési eljárása is megkezdődött Nagy-Britanniában.

Ebből a vakcinából a brit kormány már 100 millió adagot megrendelt.

Forrás: MTI

#koronavirus #oltas #egyesultkialysag

H I R D E T É S