euro árfolyam
Forrás: Envato

400 forintos euró – ahogy az átlagembert érinti

blank
blank

H I R D E T É S

Március 7-én délelőtt bombaként robbant a hír, hogy az euró árfolyama elérte a 400 forintos lélektani határt. A forint ezzel soha nem látott történelmi mélypontot produkált, s bár mostanra némiképp javult a helyzet – cikkünk készültekor az euró 388 forinton áll – azért a 400 forintos árfolyam beköszönése rengeteg kérdést felvet.

A forint már a múlt héten jelentős gyengülés mutatott, de az igazi lejtmenet hétfőn délelőtt kezdődött, amikor is valamivel 10 óra után az euró árfolyama megütötte a 400 forintos határt, s aminek hatására az ország lakosságának nagy része egy emberként sóhajtott fel, korántsem pozitív értelemben. Ez a 400 forint ugyanis már az átlagemberek ingerküszöbét is elérte, most pedig mindenki azt találgatja, hol lesz majd ennek a zuhanásnak a vége. Persze most jogosan merül fel több kérdés is: Mit is jelent ez az átlagemberre nézve? Mennyire befolyásolja az életünket a forint folyamatos gyengülése? Érezhető-e ennek a hatása a mindennapokban? Befolyással van-e a megtakarításainkra vagy arra, hogy a forintban kapjuk a fizetésünket? Ezekre a kérdésekre kerestük ezúttal a választ, Gulyás Gábor, független pénzügyi vezetővel.

Mi lehet a forintgyengülés oka?

A jelenlegi zuhanást egyértelműen a szomszédunkban dúló háborús helyzetnek tudják be a szakértők, még annak ellenére is, hogy az utóbbi években sem teljesített kiválóan a forint. A lengyel zlotyi, valamint a cseh korona is gyengülést mutatott, de messze a forint a leginkább alulteljesítő deviza. A forint folyamatos romlását sajnos az átlagember is megérzi, a kérdés csupán az, hogy mekkora mértékben.

Mi lesz így a megtakarításokkal?

Gulyás Gábor, független pénzügyi szakértő ennek kapcsán azt mondja, a megtakarításokra alapvetően nincs kihatással a 400-as euró. “Ha a megtakarítási célú szerződéseket nézzük, azokra egyfelől azért nincs kihatással a forint gyengülése, mert nem forintban vannak nyilvántartva a pénzek. Továbbá ezek a szerződések közép, valamint hosszútávúak, vagyis minimum 10-15 év amíg ezek futnak, ezért nem lesz, nem lehet a forint gyengülésének számottevő hatása rájuk. Sőt, ha valaki együtt dolgozik egy profi szakemberrel, akkor az még ebből a helyzetből akár profitálni is tud.”

A szakember kiemeli, hogy a profi szerződéseknél egy egészen komoly társaság, csapat ül a vagyonkezelőknél, illetve a biztosítótársaságoknál is, azért  hogy ezeket a portfóliókat megfelelően kezeljék, valamint megadják a helyes válaszokat a piaci változásokra. Persze mint mondja, az már most világos, ha a forint tartósan 400 forinton, vagy ahhoz közel áll, akkor az árak bizony elkezdenek kilőni, de ez elsősorban nem a megtakarításokat, hanem a mindennapokat érinti majd.

Jó ötlet most elkezdeni gyarapítani a megtakarításainkat?

A pénzügyi szakember kérdésünkre elmondta, hogy akár jó ötlet is lehet, ha most kezdünk bele egy hosszabb távú megtakarításba vagy befektetésbe, ezzel is biztonságba helyezve a pénzünket. Pláne, ha rendelkezésünkre áll egy nagyobb összeg, ami felett felelősséggel szeretnénk rendelkezni. Ennek kapcsán azonban azt mondja, nagyon fontos, hogy mennyire gondolkodunk előre, ezeknek a lépéseknek ugyanis rövid távon nagyon nagy a rizikófaktora.

Baj lehet, hogy forintban kapjuk a fizetésünket?

Gulyás Gábor a forintban utalt fizetésekről is beszélt. Szerinte ez “csak” azért fontos, mert az euró árfolyamának növekedése, ezzel egyidejűleg pedig a forint romlása az átlag hétköznapokon lesz igazán érzékelhető, hiszen csökken a vásárlóerő. Röviden: napról napra csökken a pénzünk értéke. Csakhogy egy konkrét példát említsünk az üzemanyagok nagykereskedelmi ára több mint 40 forintot ugrott, ezt szinte biztos, hogy felhasználói szinten is hamarosan érzékelni fogjuk.

Az, hogy a forint gyengülését mi állíthatja meg, egyelőre nem látszik világosan. Persze a háborús helyzet enyhülése javulást hozhat, ám a mostani események tükrében, erre most még nincs kilátás. A pénzügyi szakember összességében azt mondja, egy ilyen instabil helyzetben, mint amilyen a jelenlegi, az a legszerencsésebb megoldás, ha az ember több lábon áll. A megtakarítások, befektetések megfelelő alternatívák lehetnek azok számára, akik szeretnék a pénzük értékét hosszútávon megőrizni, s akár ebből profitálni is.

Szerző: G.P.

Fotó: Envato

H I R D E T É S