Zöld iroda
Újrahasznosítható irodaszerek és online munka

Fenntarthatóság az irodában: 5 egyszerű tipp a zöld munkahelyhez

blank
blank

H I R D E T É S

A következőkben néhány tippet fogalmazunk meg, melyek mentén a munkát egyszerre tudjuk digitalizálni és fenntarthatóan szervezni. Ezekkel pedig nem csak az ökológiai lábnyomunkat, de még a cég bankszámláját is csökkenthetjük.

A digitalizáció már mind a munkáltatóknál, mind a munkavállalóknál régóta felmerült igényként, azonban egyre gyakoribbak a környezetbarát megoldások iránti törekvések is. Az információs- és kommunikációs technológiák ugyanis többek között magas energiafelhasználáshoz vezetnek, melyek után hatalmas a széndioxid-kibocsátás. Ha azonban figyelünk a fenntarthatóságra, itt-ott spórolhatunk pénzen és a károsanyagok emisszióján is. Jöjjön is néhány lépés a zöld iroda kialakításához!

1. Vezessünk be fenntartható e-mail-fiókot

Nem is gondolnánk, de egy-egy elektronikus üzenet elküldése és mentése 3 gramm széndioxid kibocsátásával jár, hiszen ezekhez áramra van szükség. Ezen azonban változtathatunk, ha rendszeresen ellenőrizzük a fiókot és töröljük a felesleges e-maileket. Emellett azt is meg tudjuk nézni, hogy nincsenek-e felesleges hírleveleink különböző felületekről, melyeket néhány kattintással lemondhatunk.

2. Zöld keresőmotor? Igen!

Minden egyes „guglizás” energiát használ fel, hiszen a keresés több különböző adatközponthoz fut be. Az alternatív keresőmotorok ötlete az, hogy egy lekérdezés villamosenergia-igényét egyensúlyba hozzák az úgynevezett kompenzációs kifizetésekkel. Ezekkel az összegekkel pedig különböző környezetbarát projekteket támogatnak. Zöld keresők például az Ecosia, a Gexsi, illetve a Lilo.

3. A papír nélküli az igazi

Ugyan bonyolultabb a papír nélküli irodára való átállás, de a befektetés abszolút megtérül pénzügyi és ökológiai szempontból egyaránt. A papírgyártás nagy fa-, víz- és energiaforrás-felhasználást igényel. Ezen kívül a nyomtatók milliárdnyi finom porszemcsét bocsátanak ki, amelyek szennyezhetik a környezetet és az alkalmazottak egészségét is roncsolhatják. A papír kivezetésével tehát erőforrásokat takaríthatunk meg és kevesebb hulladékot termelünk.

4. Energiamegtakarítás felsőfokon

Ha hatékonyan használjuk az áramot, esetleg lehetőség szerint zöld áramszolgáltatóra váltunk, az iroda máris fenntarthatóbbá válik. Világításszabályozási koncepcióval, és automatikus fűtés- és légkondicionálóvezérlés segítségével energiát lehet megtakarítani. Vannak olyan technológiák is, amelyek munka után automatikusan kikapcsolják a számítógépeket, monitorokat és nyomtatókat.

5. A legjobb meeting az online meeting

A koronavírus-időszakban egyébként is sokan váltottak home officera és online meetingekre. A környezet megóvásának érdekében nem árt meggondolni a digitális találkozók hosszútávú megtartását sem. Főként, ha a megbeszélésen olyanok is részt vesznek, akiknek a személyes részvételhez például repülőre kellene szállniuk. Csak Európában a videókonferencia használata évente 22 millió tonna CO2 -megtakarítást eredményezhet, ha az üzleti utak 20 százalékát felváltják az online találkozók.

Forrás: https://gemeinsam-digital.de/nachhaltiges-buero-digital/

Szerző: T.M.

#fenntarthatosag #kornyezetvedelem #digitalizacio #zoldmunkahely

H I R D E T É S