Üzletbezárás
Forrás: Envato

Bezárások, szankciók – mi lesz az orosz munkavállalókkal?

blank
blank

H I R D E T É S

Két hete már annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, s a szomszédunkban háború zajlik. Ez idő alatt az oroszokat számos szankció érte, a nyugati cégek pedig sorra közölték bezárnak és leállítják a termelést.

Persze mindez számos kérdést felvet, hiszen a nagyvállalatok kivonulásával, leállásával rengeteg munkahely is megszűnik. Ennek ellenére kétélű dolog mindez, hiszen nyilvánvalóan a háborús konfliktusban az Ukrajna iránti szolidaritás is közrejátszik a vállalatok döntésében, de ha racionális értelemben közelítjük meg a kérdést, akkor máris egészen más értelmet nyer minden.

Nyilván egy ország felsővezetőinek a döntései miatt nem a civileket, az átlag munkavállalót – ráadásul a vállalatok kivonulása, leállása több százezer embert érint – kellene büntetni, de a helyzet az, hogy nem is erről van igazán szó. A szankciók miatt ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy a cégek nem tudnak elszámolni, így problémássá válik mind a gyártás, mind pedig az értékesítés. Cikkünkben most sorra vesszük azokat a nagyvállalatokat, akik a bezárás lehetősége mellett döntöttek.

Az IKEA

Az IKEA már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy Oroszország-szerte, ideiglenesen ugyan, de mint a 17 üzletét bezárja. Az oroszországi működés szüneteltetéséről szóló döntés mintegy 15 ezer alkalmazottat érint, azonban a vállalat úgy határozott, hogy az elkövetkezendő három hónapban a dolgozók még biztosan megkapják majd a fizetésüket, a leállás ellenére is.

Az Apple is búcsút int

Az Apple, a Xiaomi, és a Sony, az Asos, a Dell is úgy döntött, hogy visszatartják az országba érkező megrendeléseiket. Sőt, az Apple közleményében azt írta aggódnak az Ukrajnában zajló orosz támadás miatt, és kiállnak azok mellett, akik az erőszak következtében most szenvednek. Valamint így fogalmaztak: “Támogatjuk a humanitárius erőfeszítéseket, segítséget nyújtunk a menekültválság idején, és mindent megteszünk, hogy támogassuk a csapatainkat a régióban.”

Az autógyártók sem maradnak

A napokban a Volkswagen-csoport is bejelentette, további értesítésig leállítja a járműveinek a gyártását Oroszországban, valamint a jármű exportot is beszüntették. Ezen túlmenően a Ford autógyártó is felfüggesztette a tevékenységét, de a General Motors, a Jaguar Land Rover, a Reanult, a Suzuki, a Honda, valamint a Mazda is így döntött.

Viszlát divatipar

A Spanyol Inditex divatáru-kiskereskedő még a múlt héten állította le a kereskedelmet Oroszországban, és bezárta mind az 502 üzletét, valamint leállította az online értékesítést is. A vállalatcsoport része a Zara, a Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home és Uterqüe. A bezárások 9000 alkalmazottat érintenek, azonban a vállalat azt közölte, hogy a munkavállalók támogatására készülnek, de, hogy ez pontosan mit is jelent, arról egyelőre nincsenek információk. Az Inditex közleményében így fogalmazott: “A jelenlegi körülmények között az Inditex nem tudja garantálni a működés és a kereskedelmi feltételek folyamatosságát Oroszországban, így ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységét.”

Egymásnak adják a kilincset

A divatipari cégek egyébként egymás adják a kilincset, már ami az oroszországi bezárásokat illeti, ugyanis felfüggesztette a tevékenységét a H&M, a Nike, valamint a Burberry is. Az ő példájukat pedig a Kering francia luxuscsoport is követi, akik számos márka, úgy, mint a Gucci, a Yves Saint Laurent, a Bottega Veneta, a Balenciaga, a Boucheron és az Alexander McQueen tulajdonosai. a Kering amellett, hogy az országból való kivonulás mellett döntött, jelentős mennyiségű adományt is küld a menekültek részére.

McDonald’s sincs többé

A McDonald’s szintén a napokban jelentette be, hogy ideiglenesen minden éttermét bezárja Oroszországban. Az gyorsétteremlánc csakúgy, mint a világ számos pontján nagyon népszerű az országban, a bezárás mintegy 850 üzletet és 62000 alkalmazottat érint. “Lehetetlen megjósolni, hogy mikor nyithatjuk meg újra éttermeinket Oroszországban” – mondta a McDonald’s vezérigazgatója, Chris Kempczinski.

A Starbucks is így döntött

A Starbucks vezérigazgatója is tudatta az alkalmazottakkal, hogy minden üzleti tevékenységet felfüggesztenek Oroszországban. A cég közel 2000 munkavállalót foglalkoztat, a vezérigazgató közlése szerint a most bajba került dolgozóknak, akiknek a megélhetése a Starbuckstól függ, támogatásban részesülnek.

Persze a fentieken túl még számos cég döntött hasonlóképpen, s bár úgy tűnik több vállalat is igyekszik a most nehéz helyzetbe került munkavállalóit támogatni, azért annyi bizonyos, hogy több százezer ember megélhetése került veszélybe, végső megoldásra pedig addig, amíg a háborús események zajlanak, nincs kilátás.

Források: CNN, The Guardian, Euronews

Szerző: G.P.

Fotó:

H I R D E T É S