blank
Middle aged male man wearing protective face mask, pulling a wheeled luggage trolley standing alone on an empty platform awaiting arrival of a scheduled train, traveling in the time of covid19 pandemic

Hogy vállaljunk munkát Ausztriában és Németországban a koronavírus-járvány idején?

blank
blank

H I R D E T É S

A járványhelyzet okozta gazdasági problémák súlyossága sajnos minden korábbi élképzelést felülmúlt. Szinte minden területen megfigyelhető a vírus negatív hatása az egészségügytől, a turizmuson és vendéglátáson át, egészen az oktatásügyig. A magyar lakosságnak pedig van egy több százezer főt magába foglaló szegmense, akiket nem csak a hazai, de még a nemzetközi járványhelyzet is napi szinten érint: ők a külföldön munkát vállalók. Cikkünkben most a rendkívül népszerűnek számító két célországgal kapcsolatos fontos tudnivalókat gyűjtöttük össze: íme, ezeket érdemes tudni, mielőtt Németországban vagy Ausztriában nézünk állás után.

A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések értelmében az ingázók kedvéért Magyarországon sávos rendszert vezettek be a határzár mellett, hogy a szomszédos országokban dolgozó magyarok, és az itt dolgozó külföldi állampolgárok munkavállalása ne lehetetlenedjen el. Az előzetesen meghatározott szomszédos országok – ide tartozik Ausztria is – polgárai és az ott élő magyarok Magyarország területére legfeljebb 24 órára, a határtól számított 30 kilométeres sávba léphetnek be; valamint szabadon visszatérhetnek azok a magyarok is, akik 24 óránál nem hosszabb időtartamra hagyják el az ország területét, és a szomszédos államban sem távolodnak el 30 kilométernél messzebb a határtól. Sajnos mindennek ellenére sokhelyütt azt olvasni, hogy sokan a járvány miatt elvesztették munkájukat.

blank

Mi van akkor, ha valaki nem ingázó? Nos, rá sajnos a szokásos szabályok vonatkoznak: vagyis, a magyarországi határátlépéskor a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek; amit csakis két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett PCR-teszt negatív eredményének felmutatásával válthatnak ki.

Németországban kelendő a magyar munkaerő

Németországban egyébként rengetegféle munka akad a szívesen fogadott, jól képzett magyarok számára. A Deutschland.de oldal szerint például mérnökök, orvosok, ápolók, informatikusok és természettudományos végzettséggel rendelkezők bármikor találhatnak állást, de nagy szükség van az országban a szakmunkákat ellátókra is. Az Európai Unió országaiból, így Magyarországról is lehetséges a beutazás Németországba, azonban tartományonként változik, hogy karanténba kell-e vonulni a külföldieknek. A rizikóterületnek számító Budapestről és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezőknek viszont kötelező az önkéntes elzárás mindaddig, amíg nem tudnak negatív teszteredményt felmutatni – írják a Német Külügyminisztérium oldalán.

Ausztriában fel kell készülni váratlan helyzetekre

A hazánkból Ausztria területére érkező, magyarországi lakcímmel rendelkező személyek mentesülnek valamennyi beutazási korlátozás, mint például karanténkötelezettség alól a Konzuli és Állampolgársági Főosztály tájékoztatása szerint. A bécsi magyar nagykövetség honlapján mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus-járvány miatt ausztriai munkavégzésük során olyan váratlan munkavédelmi, fogyasztóvédelmi kérdéseik merülhetnek fel, amelyek speciális válaszokat igényelnek.

Szerző: T.M.

#Nemetorszag #Ausztria #jarvanyhelyzet #ingazas #kulfoldi munka #hatarvedelem #biztonsag

H I R D E T É S