blank

Horvátországban kevésbé szigorúak a koronavírus miatti szabályozások, egyelőre…

blank
blank

H I R D E T É S

Néhány hónap alatt az egész világnak alkalmazkodnia kellett a koronavírus-járvány okozta új helyzethez. Németországban, Ausztriában és lassan Magyarországon is szinte teljesen megállt az élet a járvány második hullámának súlyosbodásával: szép lassan megváltoztattak nyitvatartási időket, bezártak kulturális- és sportintézményeket, online oktatásra tértek át, és a többi. Horvátországban egyelőre kevésbé drasztikusak a szabályok, de vajon meddig maradhat ez így? Hozzátesszük, a fertőzöttek számát tekintve a horvát kormánynak nem is feltétlenül van oka további óvintézkedésekre: míg hazánkban a mai nappal 106.265 aktív fertőzöttet azonosítottak összesen, addig déli szomszédjainknál a jelenlegi betegek száma 15.699.

A horvát koronavírus-portálon megyékre bontva is találunk hasznos információkat az éppen aktuális intézkedésekről: ezekből kiderül, hogy azért sok rendezvényt lemondanak a járvány miatt, kötelező a védőmaszk a legtöbb zárt térben, valamint a vendéglátó egységek vendégszámát és nyitvatartási idejét is korlátozták, legutóbb például Belovár-Bilovár megye területén.

Mindazonáltal Horvátországban egyelőre nem zárták be a szórakozóhelyeket, az éttermeket, az iskolákat, a mozikat és színházakat, sem a fitnesztermeket, hogy csak néhány példát mondjunk olyan intézményekre, melyek többek között Magyarországon most nem lehetnek nyitva. Rendezvényeket is lehet tartani maximum 50 főig.

A felsorolt helyekre vonatkozóan a kormány bizonyos egészségügyi ajánlásokat határozott meg. Mint például, hogy a bejárat közelében értesítést kell elhelyezni az általános higiéniai és fizikai, távolságtartási intézkedések betartásának kötelezettségéről a horvát közegészségügyi intézet ajánlásainak megfelelően. Ugyanígy ajánlott a különböző létesítményekben kézfertőtlenítőt elhelyezni, betartani a 1,5-2 méteres távolságot, valamint a munkatársak egészségügyi állapotát ellenőrizni. Egyelőre a lakodalmak és temetések, valamint a vallási szertartások megtartása sem tilos, habár létszámkorlátozás van érvényben.

A munkaadók felé szintén megfogalmazódott egy ajánlás, mi szerint, aki teheti, térjen át az otthoni munkavégzési formára. Emellett ajánlott a többműszakos foglalkoztatás és a személyes találkozások minimalizálása. A munkáltatók emellett kötelesek figyelemmel kísérni alkalmazottaik egészségügyi állapotát, lehetőleg napi szinten megmérni azok testhőmérsékletét.

Egy érdekes szabály, hogy éjfél és reggel 6 óra között bevezették az alkoholtartalmú italok értékesítésének tilalmát.

Egy kis érdekesség:

Nagyon fontos nap a horvátok számára november 18-a, amikor a vukovári csatára emlékszik az ország szinte teljes lakossága. Horvátország nemzeti identitásának szimbólumaként Vukovár zarándokhelyé vált, minden évben rengetegen látogatnak el ide. Az idén a Horvát Közegészségügyi Intézet külön kérte az önkormányzatokat, hogy a járványhelyzet miatt inkább helyi megemlékezéseket szervezzenek, hogy ezzel is elkerüljék a Vukovár területén összejövő nagy tömeget. Emellett egy sor szükséges intézkedést jelenítettek meg, melyeket a zarándokok figyelmébe ajánlottak.

Forrás: https://www.koronavirus.hr/

https://koronavirus.gov.hu/

Szerző: T.M.

#Horvatorszag #koronavirus #szabalyozas #zarlat #intezkedes

H I R D E T É S