blank

Hőség? Riadó!

blank
blank

H I R D E T É S

A hőtérkép 36-39 fokos átlagadatokat mutat országszerte, mi is lehetne hát aktuálisabb téma munkavédelmi szempontból, mint a megfelelő intézkedések szem előtt tatása? Kertész Csaba munka-és tűzvédelmi szakértő tanácsai.

Az utóbb időszak időjárását a szélsőségek jellemzik, amelyek soha nincsenek jó hatással a szervezetünkre, érdemes, és nem egyszer életmentő, hogy figyeljünk oda fokozottan! Az indokolatlan hideg és esőzések után most a kánikula vette át a stafétát. A szervezet még magához sem tért az előző sokkból és minden átmenet nélkül kell alkalmazkodnia egy másik, szélsőséges hatáshoz. Természetesen mindig, de ilyenkor hangsúlyozottan és kiemelten fontos, hogy a munkáltató védőitalokról gondoskodjon munkavállalói számára. Kb. 14-16 fokos vizet, vagy alkohol- és szinte cukormentes folyadékot kell biztosítani, és figyelmet fordítani a fogyasztás ellenőrzésre. Különösen a szabadban végzett munkák során kerülhetnek veszélybe a munkavállalók.

Képzeljünk csak el például egy ácsot, aki a magasban, a tűző napon dolgozik. Odafenn nem áll rendelkezésére árnyék, fizikai munka és a hőség fokozza az izzadást. Folyamatosan folyadékot veszít, amitől szédülni kezdhet és ez azon túl, hogy ez eleve nem homeosztatikus állapot, balesetekhez vezethet. Akár a mélybe is zuhanhat! Az izzadó bőr a szerszámok fogását sem teszi olyan stabillá, mint egyébként, ragadnak, vagy éppen könnyen kicsúszhat a kézből egy-egy munkaeszköz, és ez akár rajtunk, akár másokon sérülést eredményezhet. Ha nem tartja be a kötelező pihenőidőt és nem vonul árnyékba, akár egy fa alá, akár a szervezetten odaépített kitelepülési blokkok valamelyikébe, ha nem vesz magához elegendő mennyiségű vizet, annak végzetes következményei lehetnek.

Az idősebbekre, korosodókra nyilván még rosszabb hatással van a kánikula. Irodai környezetben is fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre! Ott a klimatizálás szabályait is tartsunk szem előtt a berendezés tisztítására az idény előtt és után is fordítsunk figyelmet, hiszen a baktériumok, kórokozók melegágya lehet és a hőhullám mellé nem hiányzik egy egyéb jellegű ikszedik hullám már senkinek sem. A kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség mindössze 7-8 fok lehet! Nem érdemes tehát a klímát a negyven (vagy még több!) fokos betonközeli levegőről  beesve tizenhét fokra lecsavarni, csúnya megfázás lesz a vége, ráadásul az irodában mindenkit érint majd. Balansz, egyensúly, szintezés!

A szabadban végzett munkák során a hőség és a tűző nap ellen védhetjük magunkat épített sátrakkal, ha a munkavégzés egy helyben történik. Ha nem, akkor bonyolultabb lehet (például a mezőgazdasági munkák esetén) megoldani az előírt mennyiségű árnyékban tartózkodást, mégis nagyon figyeljünk rá, hiszen az egyre hevesebbé váló napsütés akár napszúrást is okozhat! A szabadban ráadásul a rovarcsípések, a letörő faágak okozta balesetek veszélye is megnőhet!

Az óránkénti 5-10 perces szünetek (attól függően, hogy monitor elől áll-e fel valaki, vagy egyéb tevékenységében pihen meg) betartása nagyon fontos, és a munkaidő részét képezi. A munkáltató nem kérheti tehát a munkavállalót, hogy ezeket a blokkokat dolgozza le a nap végén vagy az elején. Minden esetben figyeljünk oda egymásra, kollégáinkra, munkatársainkra is, nem panaszkodnak-e rosszullétről, és azonnal intézkedjünk, ha baj van! A megfelelő protokoll betartásával a tragédiák, kellemetlen következmények jelentős része kiküszöbölhető.

Szerző: B.E.

#hoseg #munkavedelem #egeszseg

H I R D E T É S