Hands of NHS worker at mobile coronavirus testing station

„Jövedelmező, opportunista üzlet…”

blank
blank

H I R D E T É S

Sok tesztcentrum profitál rengeteget a koronavírus alatt, nagy számban ugyanis több tesztelést számolnak el, mint amennyit valóban elvégeznek. Mindezt pedig csak felületesen ellenőrzi az állam a Spiegel német lap szerint.

Mint írták: ezek a szolgáltatók felállítanak valahol egy buszt, konténert, vagy bódét, az arrafelé étterembe igyekvők orrába dugnak egy vattapálcikát, röviden elemzik az így kapott mintát, majd felveszik mindezért a nem éppen alacsony díjukat. 12 eurót ad minden tesztért az állam.

„Ez egy jövedelmező, opportunista üzlet” – mondta a lapnap egy névtelenségét kérő sportmenedzser, aki jelenleg maga is rengeteg extra pénzt keres ilyen gyorstesztközpontjaival.

Sokaknak azonban ez sem elég, egyes kutatások szerint rengeteg a trükköző, akik az elvégzettnél jóval több tesztet számolnak el. A MediCan vállalat például egy napon 422 tesztet számlázott ki Münsterben. Nem sejthették, hogy lebuknak, ugyanis egy riportercsapat egész nap a helyszínen volt, és megszámolták, hogy valóban hányan jöttek ki tesztelésről: körülbelül százan. Az állam ennek ellenére átutalta a 422 tesztre szánt pénzt a cégnek. Ellenőrzés? Semmi. A vállalat persze elutasította a számlázási csalásra vonatkozó állításokat.

Egy hamburgi üzletember a Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy a rendszert valóban könnyű kijátszani: bármilyen fantáziaszámot megadhat az ember, amikor kitölti az űrlapokat, nem kell ugyanis nyugtát benyújtania.

Heiko Fuchs az ellenőrzések hiányát egyébként veszélyesnek tartja, mivel a számlacsalók csak negatív teszt eredményeket adnak ki. Ha ugyanis az eredmények pozitívak, akkor az alanyoknak további PCR-tesztet kell elvégezniük és a fiktív ügyfelekkel szembeni csalás így nem lehetséges.

Emellett van egy második trükk, amelyet a tesztközpontok üzemeltetői használnak a költségvetésük javításához. A tizenkét eurós költségtérítésen felül legfeljebb hat euró anyagköltséget számolhatnak fel a gyorstesztek megvásárlásáért. De közben a beszerzési osztálynak néha csak 2,50 euróba kerülnek.

Forrás: https://www.spiegel.de

Szerző: T.M.

#teszt #koronavirus #nemetorszag

H I R D E T É S