Egyesült Királyság

Június végéig kérhető a letelepedési státusz az Egyesült Királyságban

blank
blank

H I R D E T É S

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az európai uniós polgárok, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az Egyesült Királyságban azonban továbbra is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk az ún. EU Settlement Scheme-ben. A kérelmet 2021. június 30-ig lehet benyújtani.

Amennyiben a kérelmet jóváhagyják, 2021. június 30. után is élhet és dolgozhat az Egyesült Királyságban. A letelepedett státuszt (settled status) vagy az elő-letelepedési (pre-settled status) státuszt kapja. Az, hogy milyen jogállást kap, attól függ, mióta él az Egyesült Királyságban kérelme benyújtásának időpontjában.

A két státuszhoz kapcsolódóan eltérőek a jogok

Mindkét státusszal lehetősége lesz munkát vállalni az országban; térítésmentesen igénybe venni az NHS (National Health Service) szolgáltatásait, ha ezt jelenleg is teheti; beiratkozni az oktatási rendszerbe, vagy az Egyesült Királyságban tanulni; hozzájutni támogatásokhoz, például szociális segélyekhez, járadékokhoz, ha jogosult rájuk; illetve az ország területére ki- és beutazni.

A brit kormány kiemelten felhívja a figyelmet a határidő betartásának fontossága mellett arra is, hogy minden egyes jogosult gyerek számára is külön kérvényezni kell a letelepedett státust, és ezt a gyerekek nevében a szülőknek kell megtenniük, akkor is, ha saját maguknak már kérelmezték a letelepedési engedélyt és azt meg is kapták.

2021 januárjával életbe lépett a pontgyűjtésen alapuló új rendszer, a brit bevándorlási kódex is

 Ahhoz, hogy jogosult lehessen a szakképzett munkavállalói eljárásmenetre, igazolnia kell, hogy: a képesítésének megfelelő állásajánlattal rendelkezik egy Belügyminisztérium által jóváhagyott támogatótól; legalább a vonatkozó legkisebb bérezési küszöbértéknek (normál esetben £ 25 600 vagy az adott állásnak megfelelő összeg, aszerint, melyik a magasabb) megfelelő bért kap; és rendelkezik B1 szintű angol nyelvtudással. „Global Talent” vízummal a legmagasabban képzett munkavállalók állásajánlat nélkül utazhatnak be az Egyesült Királyságba. Ezt a vízumot a természet-, társadalom- és műszaki tudományok, a művészetek és a digitális technológia elismert vezetői, valamint jövendő vezetői, illetve olyan személyek kaphatják meg, akiknek egyedülálló szakértelme gazdagíthatja az Egyesült Királyságban a tudást, a gazdaságot és a társadalmat. Vezető tudósok és kutatók esetében a gyorsított eljárás keretén belül rövidebb a jóváhagyási eljárás.

A külföldi egyéni vállalkozók nem kapnak működési engedélyt az Egyesült Királyságban, például a lengyel vízvezeték-szerelők vagy a munka nélkül érkező román építőmunkások nem folytathatják tevékenységüket.

Az utazással kapcsolatban érdemes tudni, hogy azok az európai polgárok, akik nem élnek az Egyesült Királyságban 2021. októberig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz. Az országban élő uniós polgárok ugyanakkor még legalább 4 évig személyi igazolvánnyal is beléphetnek. A brit kormány az idén megszünteti a „nem biztonságos” személyi igazolványok használatát a külföldről érkezők beléptetéséhez, és új, teljesen digitális határellenőrzést honosít meg, amely lehetővé teszi a be- és a kiutazók pontos számának megállapítását.

A brit belügyminisztérium oldalán magyarul is hozzáférhető a Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó EU-állampolgárok letelepedési kérelmének részletes útmutatója: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.hu

Az Egyesült Királyság pontalapú bevándorlási rendszere: https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.hu

Szerző: Europe Direct Baranya

https://www.facebook.com/bmeip
https://twitter.com/EDBaranya
https://www.instagram.com/europedirectbaranya/

#egyesultkiralysag #kulfoldimunkavallas #brexit #utazas

H I R D E T É S