blank

Kell-e a nyelvtudás a külföldi munkavállaláshoz? Ha igen, mit tehetünk?

blank
blank

H I R D E T É S

Természetesen sok függ az adott állástól is, melyre jelentkezünk. Sokhelyütt Németországban és Ausztriában egyáltalán nem követelmény a német nyelvtudás, de vannak olyan munkaadók, akik csak azokat a munkatársakat veszik fel, akik legalább társalgási szinten kommunikálnak az idegennyelven. Sőt, van, ahol ez sem elég. Lássuk mik a lehetőségek, amennyiben szükség van a nyelvtudásra!

Sok munkavállaló nem sajátítja el az adott ország nyelvét arra hivatkozva, hogy nincs rá szüksége, hiszen a munkahelyén mindenkivel meg tudja értetni magát, kollégái a legtöbben ráadásul magyarok. A nyelvtanulást azonban nem feltétlenül kell szükséges rosszként felfogni, tekinthetünk rá jó fejlődési lehetőségként is, melyből mindenképp profitálunk. Hiszen a tanulás nem csak megmozgatja esetleg berozsdásodott agytekervényeinket, de emellett mennyivel jobb érzés úgy tartózkodni egy idegen városban, hogy nem okoz problémát a helyiekkel megértetni magunkat, vagy mondjuk ügyeket intézni, esetleg kikapcsolódásképpen megnézni egy német nyelvű filmet a moziban? Hogy ezt könnyedén megtehessük, lássunk néhány opciót a cél eléréséhez!

A német szövetségi munkaügyi ügynökség holnapján külön oldalt szenteltek a nyelvtanulási lehetőségek felsorolására. Kínálnak személyesen és online látogatható kurzusokat is, sőt még arra is van lehetőség, hogy igénylőlapot töltsünk ki annak érdekében, hogy grátisz vehessünk részt az oktatásban. A KURSNET oldalán hely-, célcsoport- és munkakörspecifikus keresés is lehetséges, sőt ezen belül is választhatunk különböző szintű csoportok közül.

Az Osztrák Intézet Budapest szintén jó pár lehetőséget felsorakoztat, ami az Ausztriában való némettanulást illeti. Bécsben például több szervezet foglalkozik a munkavállalók nyelvtanulásának támogatásával, például a Wiener ArbeitnehmerInnen Förderungsfonds (WAFF), akik kifejezetten azért dolgoznak, hogy a városban munkát vállalók rajtuk keresztül fejleszthessék magukat a munkahelyi feljebb jutás érdekében. Ugyanígy természetesen az AMS munkaügyi hivatalokban is lehetőség van rá, hogy jelentkezzünk nyelvtanfolyamra, azonban itt fontos tudni, hogy az ügyintézéshez általában már szükség van a német kommunikációra.

Mindezek mellett a legkülönfélébb digitális eszközök térhódításának köszönhetően természetesen ott vannak a nyelvtanuló-applikációk, melyekkel szabad perceinkben – akár egy buszozás vagy ebédszünet alkalmával is – elsajátíthatjuk a német alapokat. Egy tavalyi cikk szerint a legjobb ilyen alkalmazás a Duolingo, mellyel gyakorolhatjuk a kiejtést, a fordítást, a nyelvtani szabályokat, a fogalmazást, a szövegértést írásban és szóban egyaránt. Az írásban második helyen a Memrise, harmadikon a Busuu app szerepel.

Forrás:

https://www.arbeitsagentur.de

https://kursnet-finden.arbeitsagentur.de

https://www.budapest.oesterreichinstitut.hu

https://www.waff.at

Szerző: T.M.

#nyelvtanulas #kulfoldi munka #tanulas #interju #nemetnyelv

H I R D E T É S