blank
Fotó: Nick Edwards

Kirúgták a munkahelyéről és bűnözőként bántak vele, mert keresztet viselt a nyakában

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaügyi bírósághoz fordult egy 61 éves nővér- állítása szerint vallási meggyőződése miatt rúgták ki a dél-londoni Croydon Kórházból.

Mary Onuoha 19 éven át dolgozott ápolónőként a Croydon Egyetemi Kórházban és 40 éve viseli az ékszert, hogy jelezze mély keresztény hitét, de a Daily Mailnek adott interjújában elmondta: hat éve folyamatosan azzal zaklatták főnökei, fegyelmi következményei lesznek, ha nem távolítja el a tárgyat a nyakából – az indoklás szerint kis aranykeresztje egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentett a műtőben.

A nővér szerint azonban a kórház többi munkatársának megengedett az ékszerek, sarik, turbánok és hidzsábok viselése, és csak a keresztre vonatkoztak külön szankciók. Miután továbbra sem volt hajlandó megválni a kereszttől, felfüggesztették a klinikai feladatok alól, és visszasorolták a recepciós munkába, amit mélyen megalázónak talált. Azt mondja, 2020 júniusában az egyre nagyobb stressz miatt kénytelen volt abbahagyni a munkát, mert úgy érezte, nincs más lehetősége.

„Ebben a kórházban olyan is dolgozik, aki naponta négyszer megy mecsetbe, a hinduk vörös karkötőt viselnek a csuklójukon, a női muszlimok pedig hidzsábokat viselnek munka közben, de ezt senkinek vetették a szemére. Én fiatal koromtól kezdve mindig is gondoskodni akartam az emberekről, életem legfontosabb célja volt, hogy  ápolónő lehessek de ugyanilyen fontos, hogy  és hű maradjak a hitemhez. Erős nő vagyok, de úgy bántak velem, mint egy bűnözővel. Szeretem a munkámat, de nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni a vallási meggyőződésemért” – nyilatkozta az asszony.

„A betegek gyakran mondták nekem: nagyon szeretem a keresztedet, ez örömet okozott, és boldoggá tett. Büszkén viseltem, mert érzem, Isten annyira szeret, hogy ezt a fájdalmamat is magára vette.”

Andrea Williams, az Onuoha asszonyt képviselő Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója elmondta: „Mária egész életét a másokról való gondoskodásnak és Jézus iránti szeretetének szentelte. Elhatároztuk, hogy harcolni fogunk az igazságért.”

Az asszony a Munkaügyi Törvényszékhez fordult, amely most zaklatás, közvetlen és közvetett megkülönböztetés, jogtalan elbocsátás miatt indított pert a  Croydon Health Services  Trust ellen. A nővér ügyvédei azzal érvelnek, hogy a kórház megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét és az egyenlőségről szóló törvény 9. cikke szerinti jogát, hogy kifejezze hitét.

#elbocsatas ##zaklatas #megkulonboztetes

H I R D E T É S